Předrevoluční dezerty: Ořechové mašle s karamelovým krémem a čokoládovou polevou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 45 minut
Jan, 06. 01. 2025

Ořechové mašle jsou vynikající dezert, který nejen vyniká svou lahodnou chutí, ale také svou krásnou přípravou. Tento recept vás zavede do předrevoluční doby, kdy se připravovaly sladkosti s velkou péčí a jemností. S lahodným karamelovým krémem a horkou čokoládovou polevou si zaručeně pochutnáte.

 

Pro 8 porcí

Ingredience

Pro ořechové tyčinky:

Pro karamelový krém:

Pro šlehání:

Pro čokoládovou polevu:

Postup přípravy

  • Příprava ořechových tyčinek: Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem. V misce smíchejte mleté ořechy, cukr a 2 lžíce mouky. Přidejte vajíčko a vypracujte vláčné těsto. Pokud se těsto lepí a nedrží tvar, přidejte další lžíci mouky nebo trochu více ořechů či cukru (záleží na velikosti vajíčka). Z těsta vytvarujte malé válečky dlouhé asi 6 cm a silné přibližně 1-1,5 cm. Tyčinky během pečení nafouknou, takže je umístěte na plech s menšími rozestupy. Každý kousek posypte malým množstvím mouky. Pečte 10-12 minut. Po upečení je nechte na plechu vychladnout.
  • Příprava karamelového krému: Do malého hrnce dejte 140 g smetany a na mírném ohni zahřívejte se lžičkou medu. Čokoládu vložte do skleněné misky a v mikrovlnné troubě ji rozpusťte. V dalším hrnci rozehřejte cukr, aby se rozpustil a vytvořil karamel, přičemž dejte pozor, aby se nespálil. Přidejte máslo, promíchejte a přilijte horkou smetanu s medem. Zmes bude pěnit, takže ji důkladně promíchejte a nechte chvíli vařit, dokud se cukr nerozpustí. Třetinu této karamelové směsi přilijte na rozpuštěnou čokoládu a míchejte stěrkou, dokud nevznikne hladká emulze. Poté přidejte další třetinu karamelu a postup opakujte, dokud není vše dokonale promícháno. Na závěr pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte na hladkou emulzi. Zakryjte fólií a uložte do chladničky alespoň na 24 hodin.
  • Šlehání a plnění tyčinek: Na druhý den přidejte do hustého karamelového základu 180-200 g čerstvé smetany na šlehání, promíchejte stěrkou a šlehejte do tuha. Buďte opatrní při šlehání, abyste smetanu nezrazili. Krém přeneste do cukrářského sáčku s vykrojenou trubičkou (např. 7 mm) a krouživými pohyby naneste krém na vychladlé ořechové tyčinky.
  • Příprava čokoládové polevy: Do misky vložte nasekanou hořkou čokoládu a zalijte ji horkou smetanou. Nechte chvíli odstát, a pak míchejte stěrkou, dokud nebude směs hladká. Občas ji míchejte, aby vychladla na požadovanou teplotu. Každou tyčinku s krémem ponořte do polevy a nechte ji ztuhnout.
  • Chlazení a podávání: Po namočení do čokolády tyčinky vložte do chladničky, aby čokoláda dobře ztuhla. Pokud se vám při namáčení čokoládou zdá, že krém „padá“, znamená to, že tyčinky nejsou dostatečně vychladlé. V takovém případě je dejte na 20-30 minut do mrazničky. Ořechové mašle jsou nejlepší po několika hodinách, kdy těsto zůstane vláčné a čokoláda zpevní.

Doba přípravy: 45 minut + 24 hodin na chladnutí
Počet porcí: 15-20 mašlí (v závislosti na velikosti tyčinek)

Tento recept na ořechové mašle s karamelovým krémem a čokoládovou polevou je skvělý pro slavnostní příležitosti nebo jako sladké potěšení během dne. Přejeme vám dobrou chuť!