Neodolatelný jablečný koláč podle babičky: hotový za 30 minut recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 65 minut
Jan, 18. 03. 2025

Pokud hledáte rychlý, snadný a osvědčený recept na jablečný koláč, jste na správném místě. Tento koláč zvládnete za 30 minut a jeho vůně vás okamžitě vrátí do kuchyně vaší babičky. Jablečná náplň doplněná o pudink a mřížková krusta je kombinace, která nikdy nezklame.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji se sádlem. Přidejte cukr, špetku soli, vejce, prášek do pečiva a zakysanou smetanu. Těsto důkladně vypracujte. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu zakysané smetany. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  • Příprava náplně: Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozinky krátce namočte do horké vody, aby změkly. Na plech (velikost cca 30x40 cm) vyválejte polovinu těsta, posypte ji rozinkami a rozložte na ni nakrájená jablka.
  • Pudinková vrstva: Z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku uvařte hustý pudink podle návodu na obalu. Ještě horký pudink rovnoměrně nalijte na jablka.
  • Dokončení a pečení: Druhou polovinu těsta rozválejte a nakrájejte na proužky. Z těchto proužků vytvořte na povrchu mřížku. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut dozlatova. Po upečení nechte lehce vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy a počet porcí

  • příprava: 30 minut
  • pečení: 35 minut
  • chlazení těsta: 60 minut
  • celková doba: cca 2 hodiny
  • počet porcí: 12 kusů

Závěr receptu

Tento domácí jablečný koláč je ideálním dezertem ke kávě i sladkým pohoštěním pro celou rodinu. Kombinace křehkého těsta, šťavnatých jablek a vanilkového pudinku vytvoří nezapomenutelnou chuť. Nezapomeňte koláč bohatě posypat moučkovým cukrem – nejen že krásně vypadá, ale i skvěle chutná.

Tip: Pokud si chcete koláč ještě více ozvláštnit, přidejte do náplně trošku skořice nebo nasekané vlašské ořechy.