Naprosto fantastický cukrový koláč z kynutého těsta přelitý smetanou recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 8 porcí
  • 123 minut
Tomáš, 02. 10. 2024

Tento šíleně chutný a velmi jednoduchý koláč z kynutého těsta je extrémně šťavnatý díky smetaně, kterou se přelévá hned po upečení. Vyzkoušejte ho, ať už z plné, nebo z poloviční dávky!

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: V teplém mléce rozpustíme lžičku cukru, přidáme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
  • Zpracování těsta: Do misky dáme vajíčka a 100 g másla a promícháme. Přidáme špetku soli a postupně přidáváme mouku, kterou jsme proseli přes síto. Poté přidáme kvásek a zpracujeme těsto. Necháme ho kynout asi 1 hodinu.
  • Příprava formy: Připravíme si menší formu (20×20 cm), kterou důkladně vymažeme máslem.
  • Tvarování koláče: Zpracované těsto navrstvíme do formy a rovnoměrně ho rozložíme. Ruce si potřeme olejem a těsto jemně rozmačkejte do formy. Necháme kynout dalších 30 minut.
  • Vytváření dírek: Po půl hodině si znovu ruce pomastíme olejem a prstem uděláme do těsta dírky.
  • Přidání máslové směsi: 50 g másla smícháme s cukrem a pomocí lžíce tuto směs namačkáme do dírek.
  • Pečení: Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C cca 30 minut.
  • Zalévání smetanou: Po upečení koláč vyjmeme, propícháme párátkem a zalijeme smetanou. Vrátíme zpět do trouby na dalších cca 10 minut.

Nejlepší je ještě horký, velmi šťavnatý a chutný. Určitě vyzkoušejte tento koláč a užijte si skvělou chuť! Přejeme dobrou chuť! 😊