Nakládané vepřové maso z trouby: jednoduché, šťavnaté a nesrovnatelně lepší než kupované recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 90 minut
Jan, 04. 12. 2025

Domácí nakládané vepřové maso je jídlo, které dokáže úplně změnit pohled na vepřovinu. Marináda plná bylinek, česneku a citronové vůně pronikne do každého kousku a udělá z masa šťavnatou a voňavou delikatesu. A to nejlepší? Příprava je snadná, jen to chce čas na marinování. Výsledek však stojí za to – chuťově nemá s kupovanými variantami nic společného.

Pro 6 porcí

Ingredience

Maso a marináda:

Na ozdobu (volitelné):

Postup přípravy

  • Maso nakrájíme a připravíme marinádu Vepřovou kýtu nakrájíme na silnější plátky (cca 2–3 cm). V míse smícháme olej, ocet, česnek, sůl, oba druhy pepře, koriandr, tymián, bobkové listy a citronovou kůru. Nakonec přidáme vodu a promícháme.
  • Maso naložíme Plátky masa vložíme do marinády tak, aby byly celé ponořené. Mísu zakryjeme a odložíme na 24 hodin do lednice. Jedenkrát během marinování maso promícháme.
  • Připravíme k pečení Druhý den necháme maso 30 minut odstát při pokojové teplotě. Zapneme troubu na 160 °C.
  • Pečeme do měkka Maso i s marinádou přesuneme do pekáče a pečeme přibližně 90 minut, dokud maso nezměkne a nebude šťavnaté. Ideální vnitřní teplota je 70 °C.
  • Odpočinek masa Po vytažení necháme maso 10 minut odpočívat pod alobalem, aby se šťávy uvnitř rovnoměrně rozprostřely.
  • Servírování Maso nakrájíme na tenké plátky, přelijeme výpekem a ozdobíme čerstvými bylinkami a citronem.

Rychlé informace

Počet porcí: 6 porcí

Doba přípravy: 20 minut

Doba marinování: 24 hodin

Doba pečení: 90 minut

Celkový čas: 26 hodin

Tipy a varianty

  • Část vody lze nahradit suchým bílým vínem pro výraznější chuť.

  • Koriandr lze nahradit drceným kmínem.

  • Pokud chcete sladší tón, přidejte 1 lžíci medu do marinády.

  • Pro intenzivnější povrch lze maso před pečením krátce zatáhnout na pánvi.

  • Marinujte alespoň 6 hodin, ale 24 hodin je ideál.