Měkké tvarohové šátečky s velkým množstvím šťavnaté náplně! Neodolá jim nikdo... recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 105 minut
Jan, 17. 01. 2025

Tvarohové šátečky jsou ideálním dezertem pro každou příležitost. Tento recept je jednoduchý a výsledek je nejen krásný, ale i velmi chutný. Měkké, lehce tvarovatelné těsto se plní bohatou tvarohovou náplní, která se při pečení stane úžasně šťavnatou.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na tvarohovou náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. V míse smíchejte ostatní ingredience na těsto – mouku, máslo, cukr, vajíčka, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Přidejte připravený kvásek a důkladně promíchejte. Hnětíme těsto, dokud není měkké a hladké. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu mléka. Hotové těsto zakryjte a nechte na teplém místě vykynout.
  • Příprava náplně: Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Tvaroh smíchejte s žloutky, cukrem, vanilkovým cukrem, krupicí a citronovou kůrou. Nakonec jemně vmíchejte ušlehaný sníh. Pokud chcete, přidejte do náplně rozinky dle chuti.
  • Formování a pečení šátečků: Vykynuté těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 3 mm. Nakrájejte na čtverce o velikosti přibližně 8 cm. Do středu každého čtverce dejte velkou lžíci tvarohové náplně. Sběrně spojte všechny čtyři rohy těsta k sobě a vytvořte tvar šátečku. Povrch šátečků potřete rozšlehaným vajíčkem. Uložte šátečky na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut, dokud nebudou krásně zlaté.

Celková doba přípravy:

  • Příprava těsta: 10 minut
  • Kynutí: 1 hodina
  • Příprava náplně: 10 minut
  • Pečení: 20–25 minut
  • Celkem: 1 hodina 45 minut

Počet porcí:

  • Přibližně 12 šátečků

Tip na závěr: Tvarohové šátečky jsou ideální k odpolední kávě nebo čaji. Pokud chcete recept vylepšit, můžete do náplně přidat ořechy nebo skořici pro extra chuť. Vychutnejte si tento tradiční recept, který nikdy neomrzí!