Makový závin podle babičky: Nejlepší dobrota našeho dětství recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 120 minut
Jan, 22. 01. 2025

Makový závin je klasikou české kuchyně, která nám připomíná dětství a teplé babiččiny kuchyně. Tento recept je tradiční a osvědčený, jeho příprava není složitá a výsledek stojí za to! Svoji jemnou chutí a voňavou náplní potěší všechny milovníky makových dezertů. Připravte si makový závin podle babičky a zažijte chuť domova.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte chvíli stát, aby droždí vzešlo. Do mísy prosejte mouku, přidejte nakrájené máslo, cukr, špetku soli a vše dobře promíchejte. Přidejte rozdrobené droždí a vajíčko a vymíchejte hladké, kompaktní těsto.
  • Kynutí těsta: Cesto rozdělte na tři stejné části a nechte je zakryté potravinovou fólií odpočívat v chladničce asi 30 minut.
  • Příprava náplně: V hrnci přiveďte mléko s cukrem k varu. Jakmile začne vařit, přidejte mletý mák, strouhanku, vanilkový cukr a citronovou kůru. Za stálého míchání vařte 2–3 minuty. Poté odstavte z ohně a nechte náplň úplně vychladnout.
  • Plnění závinu: Vychladlé těsto vyjměte z lednice a každou část vyválejte na plát o tloušťce asi 0,5 cm. Na každý plát naneste třetinu vychladlé makové náplně a ponechte asi 1 cm okraje. Pevně zavinujte, aby se náplň nevytlačila.
  • Tvarování a kynutí: Záviny položte na plech vymazaný olejem a nechte je 20 minut odpočívat. Poté je potřete rozšlehaným žloutkem a nechte ještě 15 minut odpočívat.
  • Pečení: Růži předehřejte na 180°C. Záviny potřete rozšlehaným bílkem a pečte asi 30 minut, dokud nebudou krásně zlaté a křupavé.
  • Chlazení a podávání: Po upečení nechte závin úplně vychladnout, poté nakrájejte na plátky a podávejte.

Doba přípravy:

  • Celková doba: cca 2 hodiny

Počet porcí:

  • Přibližně 12–16 porcí