Lék na 100 nemocí: Recept na zelný džus recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 25 minut
Tomáš, 03. 10. 2024

Pokud hledáte jednoduchý a účinný způsob, jak podpořit své zdraví, zelný džus je skvělou volbou. Tento nápoj je bohatý na prospěšné vitamíny a minerály a může pomoci při různých onemocněních. Pojďte se s námi podívat na tento snadný recept, který můžete připravit doma.

Účinky zelného džusu:

Zelný džus je známý pro své pozitivní účinky na zdraví, včetně:

  • Podpora trávicího systému: Obsahuje sulforafan a glukosinolát, které stimulují enzymatickou aktivitu.
  • Protirakovinné vlastnosti: Mnoho studií prokázalo, že zelí a další brukvovitá zelenina pomáhají v boji proti rakovině, zejména rakovině tlustého střeva.
  • Zlepšení metabolizmu: Pomáhá při hubnutí, zmírňuje zácpu a brání přeměně cukru na tuk.
  • Účinky na různá onemocnění: Pomáhá při chorobách jater, rakovině prsu, vaječníků, plic, artritidě, dně, zánětech a žaludečních vředech.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zelí: Překrojte zelí na dvě poloviny. Z první poloviny vyrobíte džus, druhou si odložte na později.
  • Očištění zelí: Napusťte do hrnce nebo umyvadla teplou vodu, přidejte jablečný ocet a ponořte do roztoku zelí. Nechte zelí odstát 10 minut, aby se očistilo od postřikových látek.
  • Krájení a oplachování: Po očištění zelí pokrájejte na menší kousky a ty ještě jednou propláchněte ve studené vodě.
  • Odšťavnění: Vložte zelí do odšťavňovače a odšťavněte jej. Nejlepší je vždy čerstvě odstavený džus. Pokud byste ho nedopili, zbytek uskladněte v chladničce, ne však déle než 4 hodiny.

Užívání zelného džusu:

  • Prevence: Doporučuje se vypít 1 pohár (2 dcl) zelného džusu denně před snídaní nebo obědem.
  • Při onemocnění: V případě onemocnění střev, žaludku nebo rakoviny zvyšte dávku na 2 až 3 sklenice denně.

Pozor: Větší množství zelné šťávy může vyvolat nadýmání, v takovém případě denní dávku snižte.