Krémové makové kostky – lahodný koláč plný vanilkového krému recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 04. 02. 2025

Krémové makové kostky jsou jemný a vláčný koláč, který spojuje intenzivní chuť máku s lahodným vanilkovým krémem. Tento recept patří mezi oblíbené tradiční moučníky a je skvělou volbou pro všechny, kteří mají rádi jednoduché a osvědčené dezerty.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Změklý margarín (nebo máslo) vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání postupně přidávejte vejce, poté přilévejte mléko. V jiné míse smíchejte mletý mák s prosátou moukou a práškem do pečiva. Suché ingredience postupně přimíchejte do máslové směsi a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 20–25 minut.
  • Příprava krému: Pudingový prášek, Maizenu a cukr smíchejte s trochou studeného mléka. Zbytek mléka přiveďte k varu a poté do něj vmíchejte připravenou pudinkovou směs. Povařte, dokud nevznikne hustý pudink. Přikryjte fólií a nechte vychladnout. Mezitím vyšlehejte margarín (nebo máslo) do pěny a postupně ho zapracujte do vychladlého pudinku.
  • Dokončení koláče: Makový plát potřete vanilkovým krémem, zarovnejte a nakonec posypte jemně mletým mákem. Nechte koláč několik hodin ztuhnout v lednici.

Doba přípravy

  • Příprava těsta: 15 minut
  • Pečení: 20-25 minut
  • Příprava krému: 20 minut
  • Celkový čas: 1 hodina

Počet porcí

  • 12 porcí

Závěr

Krémové makové kostky jsou skvělou volbou pro všechny milovníky jemných a nadýchaných dezertů. Kombinace voňavého máku a krémového vanilkového pudinku vytváří dokonalou harmonii chutí. Tento moučník je nejen lahodný, ale také jednoduchý na přípravu. Ideální k odpolední kávě nebo jako sladká tečka po obědě.