Sladká harmonie: jablečný dezert s mákem a čokoládovou polevou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 80 minut
Jan, 08. 01. 2025

Hledáte originální dezert, který zaujme nejen chutí, ale i vzhledem? Tento jablečný dezert s mákem, smetanou a čokoládovou polevou je tou pravou volbou! Spojení šťavnatých jablek, voňavého máku a lahodné smetany vytváří kombinaci, kterou si zamiluje celá rodina. Dezert je ideální na víkendové posezení, odpolední kávu nebo slavnostní příležitosti.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Oloupaná jablka nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s mletou skořicí. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte olej a zakysanou smetanu. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a mletým mákem. Suché ingredience přisypávejte do směsi a dobře promíchejte. Nakonec do těsta vmíchejte připravená jablka a těsto důkladně spojte.
  • Pečení: Plech vyložte pečicím papírem a těsto rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne a těsto není pevné na dotek.
  • Příprava polevy: Čokoládu na vaření rozpusťte ve vodní lázni spolu s olejem, dokud nezískáte hladkou a lesklou polevu. Po upečení a vychladnutí dezertu rovnoměrně polijte povrch čokoládovou polevou a nechte ji ztuhnout.

Tipy na vylepšení:

  • Ořechová varianta: Přidejte do těsta nasekané vlašské nebo lískové ořechy.
  • Citrusová svěžest: Přidejte nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru.
  • Dekorace: Ozdobte dezert mákem nebo hoblinkami bílé čokolády.

Vyzkoušejte tento dezert a objevte jedinečné spojení chutí jablek, máku a smetany, které nadchne každého milovníka sladkých dobrot!