Italská bábovka recept
- Snadné na přípravu
- 8 porcí
- 320 minut
Pro 8 porcí
Ingredience
Postup přípravy
- Rozdrťte si droždí s 2 lžícemi cukru. Přidejte k tomu 3-4 lžíce teplého mléka, 2 lžíce mouky, 1 vanilkový cukr a dobře promíchejte.
- Nechte směs odpočinout na 15 minut, dokud se na povrchu nevyskytnou malé bublinky.
- Do misky si prosejte 260g mouky, vylijte do ní teplé mléko a dobře promíchejte. Výsledná hmota by měla být lepkavá, mazlavá. Přidejte do ní připravené droždí.
- Těsto vypracujte do jednotné konzistence, dokud se vám přestane lepit na ruce a nechte ho vykynout na teplém místě po dobu 1-2 hodin.
- Po uplynutí doby si vejce vyšlehejte do pěny, přidejte žloutky, a smíchejte s těstem. Nezapomeňte ani na změklé máslo nařezané na kousky a cukr.
- Přidejte dalších 390g mouky, cukr, nastrouhanou kůru a koření. Pro chuť můžete přidat i 2 lžíce koňaku nebo rumu, dodá to bábovce jedinečnou chuť.
- Dobře hneťte těsto, dokud se celá mouka neabsorbuje a nechte ho vykynout další 2 hodiny na teplém místě.
- Sušené a kandované ovoce si nakrájejte na malé kousky. Pokud si chcete připravit bábovku i s ořechy, nyní je ten správný čas na jejich přidání (také jejich nakrájejte na menší kousky.
- Prohněťte si těsto ještě jednou a vymažeme si máslem formu na pečení. Vložte do ní těsto a nechte vykynout další hodinu na teplém místě. Následně pečte při 180 stupních 45-50 minut.
- Bábovku můžete potřít rozšlehaným bílkem a ořechy, ale bude stačit i to, když ji před vložením do trouby vaječným žloutkem.
- Povrch upečené italské bábovky můžete potřít rozehřátou marmeládou s trochou vody. Dozdobit se dá i zbylými ořechy nebo sušeným ovocem, fantazii se meze nekladou.