Gratinované brambory na ukrajinský způsob bez masa recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
- Nejprve si cuketu důkladně omyjte a bez toho, abyste ji oloupali ji nakrájejte na přibližně stejná kolečka o tloušťce asi půl centimetru.
- Cuketu vložte do mísy a mírně osolte a následně zamíchejte.
- Nechte odstát asi 20 minut, aby sůl vytáhla z cukety přebytečnou vodu, která by výsledný pokrm zbytečně rozmočila.
- Zatím si umyjte nové brambory a také je neloupejte, stejně jako cuketu.
- Nakrájejte je na kolečka, která jsou silná asi 3 mm. Vložte je do větší misky.
- Pak si nakrájejte slaninu na tenčí plátky.
- Následně si připravte pekáč nebo zapékací mísu a vymažte ji slunečnicovým olejem.
- Nyní rukama vytlačte z cukety přebytečnou šťávu a cuketu napěchujte na dno zapékací mísy.
- Oloupejte si česnek a nakrájejte ho na tenoučké plátky.
- Rozložte ho na cuketu jako druhou vrstvu.
- Třetí vrstvou budou plátky slaniny, které následně přikryjeme bramborovými kolečky.
- Brambory osolíme a opepříme podle chuti a dáme péct přikryté alobalem do vyhřáté trouby na 200 stupňů.
- Pečeme přibližně 20 až 25 minut.
- Po uplynutí této doby alobal odstraníme a pečeme znovu 20 minut, aby se brambory krásně zapekly.