Domácí chléb recept

Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky 00
  • 1 čajová lžička celého kmínu
  • 3 čajové lžičky soli
  • 1 a 1/4 hrnku vody
  • 1 čajová lžička krystalového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Do větší misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a vymíchejte kašičku.
  2. Poté přilijte trochu teplé vody, zakryjte utěrkou a na teple nechejte vzejít kvásek.
  3. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek surovin, vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechejte aspoň 3 hodiny kynout.
  4. Čím déle těsto kyne, tím více dírek chleba má.
  5. Z vykynutého těsta udělejte bochníky velké podle vaší libosti a dejte je na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Troubu vyhřejte na 250 ℃ a vložte připravený chléb.
  7. Pečte 15 minut, poté teplotu snižte na 220 ℃ a pečte dalších 35 minut.
  8. Upečený chléb vytáhněte z trouby, potřete studenou vodou a nechejte vychladnout.
  9. Skladujte jako běžné pečivo.