Dokonalý nadýchaný větrník na plechu vhodný i pro začátečníky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 0 minut
Bláha Tomáš, 12. 02. 2019

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Na těsto:

    • 300 ml vody
    • 250 g margarínu
    • 250 g hladké mouky
    • špetku soli
    • 8 vajec

    Na náplň:

    • 7 lžic kr. cukru
    • 1 l mléka
    • 3 bal. zlatého klasu
    • 250 g másla

    Volitelné:

    • 2 bal. smetany na šlehání
    • 2 bal. ztužovače

    Na vrch:

    • Karamelovou nebo čokoládovou polevu
    1. Připravíme si odpalované těsto. Na plameni si v hrnci s hlubším dnem ve vodě rozpustíme margarín, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme.
    2. Vznikne nám hustá kašovitá hmota, kterou vaříme přibližně 5 minut, poté sundáme z plamene a necháme chvíli vychladnout – asi 10 minut. Pokud si těsto přendáte do druhé nádoby, stačí i 4-5 minut.
    3. Do těsta postupně ručním šlehačem vešleháme po jednom vejci. Vznikne nám krémovitá hmota, kterou si rozdělíme na dvě poloviny. Na plech uložíme pečící papír, který lehce navlhčíme. Na papír natřeme jednu polovinu polovinu těsta – nejlépe to jde cukrářským jazykem.
    4. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 30 minut. Po upečení ještě čtvrthodinku neotvíráme troubu.
    5. Po upečení je těsto nerovnoměrné, vypadá jako vlny. Stejným způsobem upečeme i druhý plát.
    6. Na krém si rozpustíme cukr krystal na pánvi. Když je rozpuštěný, zalijeme ho asi 750 ml mléka a mícháme, aby se mléko spojilo s rozpuštěným cukrem.
    7. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkové prášky a vlijeme do vroucí směsi. Vaříme, než zhoustne hmota.
    8. Potom sundáme z plamene. Necháme vychladnout (občas promícháme) a zatím si našleháme změklé máslo, které po lžičkách vmícháme do vychladlého krému.
    9. Krém natřeme na jeden plát upečeného těsta. Ze smetany a ztužovače si ušleháme šlehačku a netřeme ji na krém. Přikryjeme druhým plátem upečeného těsta.
    10. Karamelovou polevu můžete použít kupovanou, případně stačí i rozpuštěná čokoláda. Pro domácí karamelovou polevu, tak jako při přípravě krému si rozpusťte cukr a následně přidejte mléko.
    11. Nakonec za stálého míchání přidáme do směsi i moučkový cukr a vaříme, dokud na nevznikne hnědá jednotná hmota.

Fánky ze zakysané smetany recept

dezerty
0 minut
5
(1)
21. 10. 2022 Dalibor