Čokoládovo-smetanový dort s mascarpone – dokonalý dezert ke kávě recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 60 minut
Jan, 13. 05. 2025

Lahodný vrstvený zákusek s kakaovým a smetanovým krémem, který potěší každého milovníka čokolády

Tento čokoládovo-smetanový dort vznikl jako improvizace, ale výsledek předčil všechna očekávání. Spojení nadýchaného piškotu, čokoládového krému se smetanou a jemného mascarpone krému vytváří harmonický a vyvážený dezert, který skvěle doplní šálek kávy nebo ozdobí slavnostní stůl. Recept nevyžaduje složité postupy a výsledek působí velmi efektně i chuťově bohatě.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na piškotový základ:

Krém I – čokoládový:

Krém II – smetanový:

Na zvlhčení piškotu:

Postup přípravy

  • Piškotový základ Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Postupně zašlehávejte cukr, poté žloutky. Přidejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a jemně promíchejte. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C přibližně 15 minut. Nechte vychladnout.
  • Čokoládový krém Ve vodní lázni nebo na mírném ohni rozpusťte čokoládu s 1/4 šálku smetany a kakaem do hladké hmoty. Rozpuštěnou želatinu připravte zvlášť (vroucí vodou zalijte a dobře promíchejte). Zbytek smetany vyšlehejte a spojte s čokoládovou směsí a želatinou. Vše dobře promíchejte a dejte zatuhnout do lednice.
  • Smetanový krém Smetanu vyšlehejte do tuha, přidejte moučkový cukr, špetku soli a mascarpone. Vyšlehejte do hladkého krému.
  • Sestavení dortu Piškotový plát pokapejte kávovým punčem. Navrstvěte čokoládový krém, dobře uhlaďte a nechte mírně zatuhnout. Poté naneste smetanový krém a rovněž uhlaďte. Dort uložte do chladničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc.
  • Závěrečná úprava Před podáváním posypte vršek nastrouhanou čokoládou nebo kakaem podle chuti.

Celková doba přípravy: cca 60 minut + doba tuhnutí v lednici (min. 4 hodiny, ideálně přes noc)

Počet porcí: 12

Závěr

Čokoládovo-smetanový dort je přesně ten druh dezertu, který si zamilujete hned po prvním ochutnání. Kombinace vláčného korpusu, intenzivního čokoládového krému a jemného mascarpone z něj dělá výjimečný dezert nejen ke kávě, ale i pro slavnostní chvíle. Pokud hledáte inspiraci na dezert, který chutná i vypadá luxusně, právě jste ho našli.