Celý pečený květák v pikantní jogurtové marinádě

Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 hlava květáku
  • 1 a 1/2 hrnku řeckého jogurtu (můžete nahradit obyčejným bílým jogurtem)
  • šťáva a kůra z 1 limetky (můžete nahradit citrónem)
  • 2 lžíce chilli
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžička kari
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Dejte předehřát troubu na 200 ° C.
  2. Plech na pečení nebo formu zlehka vymažte rostlinným olejem a dejte stranou.
  3. květák zbavte zelených listů a dřevnatých stonků a umyjte jej
  4. V středně velké míse smíchejte jogurt, kůru a šťávu z limetky, chilli, kmín, česnek, kari, sůl a koření.
  5. Dejte květák do mísy a štětcem nebo rukama ho potřete ze všech stran jogurtovou marinádou.
  6. Položte květák na připravený plech a v předehřáté troubě pečte 30 – 40 minut, než bude povrch suchý a zlehka opečený a hnědý. Z marinády se stane kůrka na povrchu květáku.
  7. Nechte květák 10 minut vychladnout. Servírujte nakrájený na výřezy (jako koláč).
  8. Podávejte nejlépe s zeleným salátem
  9. Květák pečený pouze v troubě je ve fmále tvrdší. Tak to má být. Pokud chcete mít květák po upečení měkký, cca 10 minut ho předvařte.
  10. Tip: Pokud vám zůstala marináda, uložte ji v misce do lednice, kde vydrží 3 dny. Použijte ji na maso, ryby nebo zeleninu.