Bílkový krém recept

Ingredience

  • Špetku kyseliny citronové
  • 70ml vody
  • 250g krystalového cukru
  • 3 vaječné bílky
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Opatrně oddělte bílky od žloutků, vyhněte se i té nejmenší částečky žloutku v bílku.
  2. V hrnci si zalijte cukr vodou na vytvoření sirupu.
  3. Na vysokém plameni míchejte, aby se cukr rozpustil.
  4. Když začne směs vřít, snižte plamen téměř na minimum, ale sirup se musí i nadále vařit.
     
  5. Na vysokém plameni míchejte, aby se cukr rozpustil.
  6. Když začne směs vřít, snižte plamen téměř na minimum, ale sirup se musí i nadále vařit.
  7. Sirup z 250g cukru se vaří asi 10 minut (na nejmenším plameni).
  8. Když se v sirupu začnou tvořit malé bublinky, zkuste, ať už je hotový – kápněte si kapičku do připravené studené vody.
  9. Pokud se sirup nerozlévá a dají se z něj udělat měkké kuličky, je hotový.Nyní přidejte do sirupu krystalky kyseliny citronové a dobře promíchejte.
  10. Současně během vaření sirupu si vyšlehejte bílky do husté pěny, aby nepadala ze šlehačů či po překlopení z misky. 
  11. Během šlehání bílků do nich pomalu přidávejte teplý, čerstvě odstraněn sirup z plamene.
  12. Nalévejte jej tenkým proudem a snažte se dostat co nejblíže k okraji, aby se okamžitě promíchal s bílky.
  13.  Když je všechen sirup vylit, je třeba, aby se miska začala chladit. V zimě ji můžete postavit ke pootevřený oknu; v létě na ni použijte ventilátor s tím, že bude nasměrován na krém.
  14. DŮLEŽITÉ: krém nechte šlehat i během chlazení, potrvá to asi 15-20 minut až do úplného vychladnutí. To, zda je již hotový zjistíte tak, že vám po překlopení z lžíce nespadne na zem a z metel ho tak snadno neoklepete.