Pokud jste ještě neochutnali pečené kaštany, máte co dohánět! Jedná se o chuťově výjimečnou lahůdku, kterou si můžete snadno připravit i doma. Domácí příprava je sice o něco náročnější než si kaštany koupit již hotové, ale ta chuť rozhodně stojí za to.
Kde sehnat jedlé kaštany?
Neplést si jedlé kaštany s nejedlými! Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého, zatímco nejedlé plody pocházejí z jírovce maďalu. Dnes najdete kaštanovník setý i na území České republiky, hlavně v Kolíně a na Pardubicku. Pokud máte zájem, můžete si dokonce pořídit vlastní stromky a kaštany pěstovat sami – doporučuje se vysadit alespoň dva stromy, které lépe plodí.
Pro ty, kteří nechtějí čekat, je jednodušší zajít do supermarketu, kde jsou jedlé kaštany běžně k dostání.
Příprava pečených kaštanů
Na přípravu pečených kaštanů budete potřebovat pouze pár základních věcí:
- Jedlé kaštany
- Misku s vodou
- Ostrý nůž
- Plech
- Pečicí papír
Příprava začíná už den předem
Kaštany ponořte do vody a nechte je přes noc nasáknout. Pokud spěcháte, postačí je nechat ve vodě alespoň 1-2 hodiny před pečením.
- Zapněte troubu na 220–240 °C a nechte ji předehřát.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložte kaštany, které ostrým nožem naříznete do tvaru kříže. Pokud některý kaštan vypadá špatně (např. černý nebo plesnivý uvnitř), vyhoďte ho.
- Plech zakryjte alobalem a pečte 15–18 minut. Poté alobal odstraňte a pečte dalších 5–8 minut, dokud nejsou kaštany krásně měkké a voňavé.
A to je vše! Nyní si můžete vychutnat tuto tradiční podzimní pochoutku a překvapit svou rodinu i přátele. Dobrou chuť!