Máte rádi pečené kaštany? My vám poradíme, jak je udělat aby byly výborné a provoněly vás dům.

0
(0)

Jan , 28. 10. 2020

Pokud jste ještě neochutnali pečené kaštany, máte co dohánět! Jedná se o chuťově výjimečnou lahůdku, kterou si můžete snadno připravit i doma. Domácí příprava je sice o něco náročnější než si kaštany koupit již hotové, ale ta chuť rozhodně stojí za to.

Kde sehnat jedlé kaštany?

Neplést si jedlé kaštany s nejedlými! Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého, zatímco nejedlé plody pocházejí z jírovce maďalu. Dnes najdete kaštanovník setý i na území České republiky, hlavně v Kolíně a na Pardubicku. Pokud máte zájem, můžete si dokonce pořídit vlastní stromky a kaštany pěstovat sami – doporučuje se vysadit alespoň dva stromy, které lépe plodí.

Pro ty, kteří nechtějí čekat, je jednodušší zajít do supermarketu, kde jsou jedlé kaštany běžně k dostání.

Příprava pečených kaštanů

Na přípravu pečených kaštanů budete potřebovat pouze pár základních věcí:

  • Jedlé kaštany
  • Misku s vodou
  • Ostrý nůž
  • Plech
  • Pečicí papír

Příprava začíná už den předem

Kaštany ponořte do vody a nechte je přes noc nasáknout. Pokud spěcháte, postačí je nechat ve vodě alespoň 1-2 hodiny před pečením.

  1. Zapněte troubu na 220–240 °C a nechte ji předehřát.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte kaštany, které ostrým nožem naříznete do tvaru kříže. Pokud některý kaštan vypadá špatně (např. černý nebo plesnivý uvnitř), vyhoďte ho.
  3. Plech zakryjte alobalem a pečte 15–18 minut. Poté alobal odstraňte a pečte dalších 5–8 minut, dokud nejsou kaštany krásně měkké a voňavé.

A to je vše! Nyní si můžete vychutnat tuto tradiční podzimní pochoutku a překvapit svou rodinu i přátele. Dobrou chuť!