Máte rádi pečené kaštany? My vám poradíme, jak je udělat aby byly výborné a provoněly vás dům.

0
(0)

Dalibor , 28. 10. 2020

Už jste ochutnali pečené kaštany? Pokud ještě ne, rozhodně byste to měli co nejdříve napravit. Jedná se totiž o chuťově naprosto luxusní záležitost. Můžete si je zakoupit buď hotové, nebo si je připravit doma. Domácí příprava bude sice o něco pracnější, ale za to chutnější!

Kde je sehnat

Je potřeba neplést si jedlý kaštan s tím nejedlým. Jedlé kaštany jsou plody stromu kaštanovník setý a s jírovcem maďalem nemají tedy vůbec nic společného. V dnešní době nalezneme kaštanovník setý i na území České republiky, zejména v Kolíně a na Pardubicku. Pokud si tedy budete chtít vypěstovat jedlé kaštany sami, není to žádný problém, stačí zakoupit stromek, tedy nejlépe alespoň dva stromky, potom lépe plodí.

Pokud však nechcete jedlé kaštany pěstovat, stačí jednoduše zajít do supermarketu, kde si je snadno zakoupíte.

Příprava

Na přípravě pečených kaštanů není nic složitého. K jejich výrobě budeme potřebovat pouze:

  • kaštany
  • misku s vodou
  • ostrý nůž
  • plech
  • pečící papír

S přípravou je vhodné začít již den dopředu. Kaštany vložíme do misky, kterou je potřeba zalít vodou tak, aby byly všechny dobře ponořené, a zakryjeme například alobalem nebo talířkem. Pokud však nemáte tolik času a chcete je konzumovat dříve, ponořte je alespoň jednu až dvě hodiny před přípravou.

Před pečením si zapneme troubu na 220-240 °C a necháme ji rozehřát. Vyložíme si plech pečícím papírem a na něj klademe kaštany, které potřeb ostrým nožem, jeden po druhém, nakrojit do kříže. Pokud mezi kaštany objevíme nějaké, které nebudou vypadat hezky (vnitřek bude černý nebo plesnivý), je potřeba je vyhodit.

Po naskládání všech kaštanů zakryjte plech alobalem a pečte přibližně 15-18 minut. Po uplynutí této doby hliníkovou fólii odstraňte a nechte péct dalších 5-8 minut. Nyní si můžete pochutnat na této laskomině.

Dobrou chuť!