Právě teď bezinky kvetou všude kolem, proč nevyužít toto období na maximum?
Bezinky patří mezi nejčastěji používané léčivé rostliny na světě. Lidé ji už celá staletí používají k léčbě infekcí a zánětů a staří Egypťané ji používali na zlepšení zdraví pokožky a k léčbě popálenin. I dnes květ černého bezu mnoho lidí stále sbírá a používá jako přírodní lék na mnoho různých onemocnění.
Bezinky a její účinky na zdraví
Černý bez je účinnou bylinou, která dokáže "udělat" mnohé zdravotní problémy, podívejte se na to a snad pomůže i Vám.
- Silná podpora imunity, chrání buňky před radikály
- Antivirové, antibakteriální účinky
- Antiseptické a detoxikační účinky
- Mírné antibiotické účinky
- Podporuje pocení (chřipka ...)
- Podporují trávení, pročišťují trávicí trakt
- Odstraňuje zácpu, upravuje stolici
- Odstraňuje plynatost a bolesti břicha
- Udržuje zdravé dýchací cesty
- Eliminuje záněty, kašel a hleny
- Vhodná při rýmě, chřipce, alergii, bronchitidě
- Močopudný účinek, čistí ledviny a močové cesty
- Uvolňuje z těla kyselinu močovou
- Eliminuje bolesti kloubů (revma, Dna ...)
- Zklidňuje nervový systém
- Eliminuje stres
- Zmírňuje bolesti a křeče (migréna, břicho)
- Podporuje hojení pokožky (vyrážky, ekzémy, poranění)
- Dezinfikuje a urychluje hojení kůže
Říká se, že bezinky je jednou z nejvíce léčivých rostlin na světě, protože obsahuje velké množství flavonoidů, karotenu, vitamínu C.
Dosud bylo známo, že je velmi nápomocná při chřipce, ucpaných dutinách, bronchitidě, astmatu a alergiích. Také zlepšuje imunitu a pomáhá při cukrovce a zácpě.
Bezinkový džem
Tento džem je výborný například na bolesti břicha, špatné trávení, také na podporu imunity, při záchvatech kašle a výborně pomáhá i při migréně, bolesti hlavy a stresu či nespavosti. Navíc je i fantasticky chutný, takže si ho určitě udělejte i do zásoby!
Potřebujeme:
- třtinový cukr 200 g
- voda 800 ml
- šťáva z 1 citronu
- bezové květy 20 ks
- kousek čerstvého zázvoru podle chuti
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
- želírfix 2: 1 - 2 balení
- otrhané kvítky z 2 bezových květů
Postup:
Třtinový sirup spolu s vodou vařte po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidejte citrónovou šťávu, promíchejte a přidejte očištěné bezové květy, které snadno zatižte, aby zůstaly pod hladinou. Nechte přes noc louhovat v chladničce.
Dokončení džemu:
vylouhovaný sirup přeceďte, přidejte nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citrónovou kůru a Želírfixy 2: 1, povařte 3-5 minut. Ke konci přidejte citrónovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny vmíchejte natrhané kytičky z bezových květů. Vznikne tak okouzlující džem plný drobných kvítků.
Horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.