Léčivý džem z bezového květu: Zázrak pro každou rodinu! Recept mojí babičky

0
(0)

Dalibor , 20. 05. 2020

Právě teď bezinky kvetou všude kolem, proč nevyužít toto období na maximum?

Bezinky patří mezi nejčastěji používané léčivé rostliny na světě. Lidé ji už celá staletí používají k léčbě infekcí a zánětů a staří Egypťané ji používali na zlepšení zdraví pokožky a k léčbě popálenin. I dnes květ černého bezu mnoho lidí stále sbírá a používá jako přírodní lék na mnoho různých onemocnění.

Bezinky a její účinky na zdraví

Černý bez je účinnou bylinou, která dokáže "udělat" mnohé zdravotní problémy, podívejte se na to a snad pomůže i Vám.

  • Silná podpora imunity, chrání buňky před radikály
  • Antivirové, antibakteriální účinky
  • Antiseptické a detoxikační účinky
  • Mírné antibiotické účinky
  • Podporuje pocení (chřipka ...)
  • Podporují trávení, pročišťují trávicí trakt
  • Odstraňuje zácpu, upravuje stolici
  • Odstraňuje plynatost a bolesti břicha
  • Udržuje zdravé dýchací cesty
  • Eliminuje záněty, kašel a hleny
  • Vhodná při rýmě, chřipce, alergii, bronchitidě
  • Močopudný účinek, čistí ledviny a močové cesty
  • Uvolňuje z těla kyselinu močovou
  • Eliminuje bolesti kloubů (revma, Dna ...)
  • Zklidňuje nervový systém
  • Eliminuje stres
  • Zmírňuje bolesti a křeče (migréna, břicho)
  • Podporuje hojení pokožky (vyrážky, ekzémy, poranění)
  • Dezinfikuje a urychluje hojení kůže

Říká se, že bezinky je jednou z nejvíce léčivých rostlin na světě, protože obsahuje velké množství flavonoidů, karotenu, vitamínu C.

Dosud bylo známo, že je velmi nápomocná při chřipce, ucpaných dutinách, bronchitidě, astmatu a alergiích. Také zlepšuje imunitu a pomáhá při cukrovce a zácpě.

Bezinkový džem

Tento džem je výborný například na bolesti břicha, špatné trávení, také na podporu imunity, při záchvatech kašle a výborně pomáhá i při migréně, bolesti hlavy a stresu či nespavosti. Navíc je i fantasticky chutný, takže si ho určitě udělejte i do zásoby!

Potřebujeme:

  • třtinový cukr 200 g
  • voda 800 ml
  • šťáva z 1 citronu
  • bezové květy 20 ks
  • kousek čerstvého zázvoru podle chuti
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • želírfix 2: 1 - 2 balení
  • otrhané kvítky z 2 bezových květů

Postup:

Třtinový sirup spolu s vodou vařte po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidejte citrónovou šťávu, promíchejte a přidejte očištěné bezové květy, které snadno zatižte, aby zůstaly pod hladinou. Nechte přes noc louhovat v chladničce.

Dokončení džemu:

vylouhovaný sirup přeceďte, přidejte nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citrónovou kůru a Želírfixy 2: 1, povařte 3-5 minut. Ke konci přidejte citrónovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny vmíchejte natrhané kytičky z bezových květů. Vznikne tak okouzlující džem plný drobných kvítků.

Horký džem nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.