Obsah článku
Zelí je dietní superingrediencia. Je nejen velmi levná, ale také velmi zdravá a obsahuje minimum kalorií. Nezáleží na tom, zda si vyberete bílou nebo červenou – oba druhy jsou velmi zdravé a také nemají téměř žádné kalorie. Absolutně nejlepší je však na dietu mladá zelí, její období je právě teď!
Mladá zelí je plné vitamínů skupiny B, zinku, vlákniny a zároveň bohatý zdroj cenné kyseliny listové.
Má výrazně detoxikační účinky, podporuje trávení i imunitní systém. Kromě toho zelí stimuluje i trávení tuku uloženého v tkáních. Tato zázračná potravina se tak postará io usazené tukové polštářky.
Základní tukožroutská polévka, která chutná výborně!
Zelná polévka s kroupami
Potřebujeme: (na maximálně 4 porce za den)
- čtvrt malé hlávky mladé bílé zelí
 - 1 mrkev
 - 2 stonky celeru
 - 1 menší kedluben
 - 1 větší cibule
 - 3 stroužky česneku
 - 2 lžíce větších ovesných krupice
 - 1 lžíce rajčatového protlaku
 - 1 lžíce oleje
 - 250 ml šťávy z kysaného Kapuš
 - 900 ml zeleninového vývaru
 - půl lžičky drceného kmínu
 - 1 bobkový list
 
Příprava:
- Zelí, cibuli a celerové stonky nakrájíme nadrobno, mrkev a kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle.
 - Česnek nakrájíme na plátky.
 - Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a zbylou zeleninu, kmín a bobkový list.
 - Dusíme asi 10 minut, pravidelně mícháme.
 - Přidáme protlak, promícháme, přilijeme vývar a kroupy.
 - Vaříme, dokud kroupy nezměknou, přidáme šťávu ze zelí, necháme převařit a odstavíme.
 
Podle potřeby dochutíme bylinkami a pepřem.
Čerstvá i kvašená
Kromě čerstvého zelí je při hubnutí velmi prospěšná i kvašené zelí. Jde o vitamínovou bombou, která neutralizuje tuky. Pokud máte problémy s trávením zelí, přidejte k ní kmín a bobkový list, strávíte ji mnohem snadněji a jako bonus, ona pomůže v trávení tuků vám.
3 dny pro užší pás a štíhlejší tvář
1. den
Snídaně: grahamový rohlík, šálek acidofilního mléka bez příchuti
Desátá: jedno jablko a jedna mrkev
Oběd až večera: od oběda každé dvě hodiny porce zelné polévky, maximálně čtyři porce
2. den
Snídaně: bílý jogurt s lžící nasekaných mandlí, 10 bobulek bílého hroznů
Desátá: 40 gramů tvrdého sýra, rajče Oběd až večera: jako v první den
3. den
Snídaně: plátek celozrnného chleba s trochou hořčice, dva plátky šunky, salátová okurka
Desátá: banán
Oběd až večeře: jako v první den
Saláty ze zelí
Pokud nechcete držet zelnou dietu, zkuste místo večeře nebo těžké přílohy jeden z výborných zelných salátů. Mladá zelí nikdy nechutnala lépe!
Salát z mladé zelí – na hubnutí a pro zdraví
Potřebujeme:
- 1 menší bílé zelí – mladá
 - 2 červené papriky
 - 1 zelená paprika
 - půl celeru
 - 2 stroužky česneku
 - sůl
 - koření
 - olivový olej – kvalitní
 - ocet, kapku medu a mletý kmín
 
Postup:
- Zelí omyjte a nakrájejte na nudličky do hluboké mísy.
 - Umyjte papriky a zbavte jejich všech semínek. Nakrájejte na tenké nudličky. Nakrájejte také celer a protlačte česnek.
 - Potom všechnu zeleninu promícháme. Pokapeme octem a olejem, osolíme a opepříme – můžeme přidat kapku medu. Podle potřeby dochutíme.
 - Mísu zakryjte a před podáváním nechte minimálně 3 hodiny chladit.
 
Nakládaný salát z mladé zelí
Lehký, lahodný a nepotřebujete speciální nálev, ani přísady. Vyplatí se vyzkoušet, zvláště pokud chystáte grilovačku nebo máte na oběd těžší maso, po tomto salátu vám totiž velmi rychle vytráví a nebude vám těžko. Já jsem díky němu loni zhubla nějaké to kilo, vyměňte ho za běžné přílohy a výsledky na sebe nenechají čekat.
Potřebujeme:
- 2 větší hlávky mladé zelí
 - 2-3 větší mrkve
 - 1-1,5 lžíce hořčičného semínka
 - 1 hlávku česneku
 - 1 kořen křenu – asi 5-7 cm dlouhý
 - svazek kopru
 - sůl
 - volitelné (bobkový list, pepř, …)
 
Postup:
- Zelí nakrájíme nadrobno, přidáme strouhanou mrkev, nadrobno nasekaný kopr, pepř a sůl (můžeme přidat i bobkový list, nové koření, pepř).
 - Přidáme nakrájený křen, česnek, hořčičné semínko a mícháme rukama, dokud zelenina nepustí šťávu.
 - Pak přendáme do 5 l čistého poháru na zavařování a přikryjeme utěrkou nebo gázou a gumičkou.
 - Necháme při pokojové teplotě 24-48 hodin.
 - Potom skladujeme v lednici a podáváme jako chutnou přílohu.
 - U nás vydrží maximálně 4-5 dny, kdy máme rodinnou grilovačku, tak i méně. Šalátik je perfektní i na hubnutí, doslova nakopne trávení a pomůže vám s těžšími jídly.
 
Výborný zelný salát s extra chutnou zálivkou
Potřebujeme:
- 1 menší hlávku mladé zelí
 - 1 červenou cibuli
 - 2 mrkve
 
Zálivka:
- 300 ml bílého jogurtu
 - 2 lžičky medu
 - špetka bílého mletého pepře
 - 1 lžíce hořčice
 - 1 lžička worcesterské omáčky
 - 1 lžičku soli
 - 2 lžíce červeného vinného octa
 
Postup:
- Zeleninu očistíme. Můžeme nastrouhat nebo nakrájet nadrobno.
 - Veškerou zeleninu promícháme ve větší salátové míse.
 - V malé misce smícháme všechny přísady na zálivku kromě octa.
 - Zálivku smícháme se zeleninou a nakonec přelijeme octem.
 - Vložíme do do chladničky alespoň na 1 hodinu vychladnout.
 
Salát na pročištění střev
4 kila dole, ani jsem nevěděla jak: Tukožroutská salát pročistí střeva, nastartuje metabolismus a s postavou dokáže zázraky!
Potřebujeme:
- ¼ hlávky zelí
 - 550 g červené řepy
 - 400 g mrkve
 - 1 jablko – volitelné
 - 2 lžíce citronové šťávy
 - 2 lžíce strouhaného křenu
 
Postup:
- Zeleninu očistíme a veškerou nastrouháme na co nejjemnější.
 - Můžeme přidat i nastrouhané jablíčko.
 - Nakonec zalijeme směsí citronové šťávy a křenu – podle chuti můžeme zálivku upravit.
 
Chcete zhubnou ještě o něco více a hlavně pročistit střeva rychle, zkuste i tento nápoj:
- V hrnci zahřejeme ½ šálky vody,
 - Přidáme ½ lžičky himalájské soli a dobře promícháme.
 - Potom přidáme 1 lžičku závorové šťávy, 2 lžíce citronové šťávy a ½ jablečné šťávy.
 - Promícháme a hned vypijeme. Tento nápoj raději pijte když jste doma – má skutečně rychlý čistící účinek.
 
Vyzkoušejte i pikantní salát
Potřebujeme:
- malou hlávku nastrouhané mladé zelí
 - 1 strouhaná mrkev
 - celer
 - feferonky
 - nasekaná rukola
 - kapary
 - olivový olej
 - vinný ocet
 - sůl
 - koření
 
Postup:
- Vše smíchejte a bohatě pokapejte olejem a octem.
 - Důkladně promíchejte a podle potřeby dochuťte.
 - Nechte dobře vychladit. Ideální je nechat salát odležet přes noc.
 
Salát z chladničky na dobré trávení
Potřebujeme:
- 1 větší hlávku nové zelí
 - 3 větší cibule
 - 3 mrkve
 - 2 pl soli
 
Nálev:
- 1,8 l vody
 - 100 ml octa
 - 3-4 lžíce medu
 - ½ lžičku pepře
 - 1 a ½ lžičky celé kmínu
 
Postup:
- Mrkev nakrájíme tence a posypeme solí. Promícháme a necháme odležet, dokud zelí pustí šťávu.
 - Mezitím si připravíme nálev.
 - Vodu smícháme s octem, s medem a přivedeme do varu.
 - Pak přidáme kmín, pepř, necháme převařit a potom sundáme z plamene.
 - Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na plátky.
 - Když zelí pustí šťávu vymačkáme ji (zelí nemusíme nechat v soli dlouho, chceme, aby byla ještě křupavá)
 - Zelí promícháme s mrkví a cibulkou.
 - Salát navrstvíme do čistých zavařovacích doz a uzavřeme, skladujeme v chladničce 3 týdny až 1 měsíc.
 
Polévka z mladé zelí
Potřebujeme:
- 550 g mladé bílé zelí
 - 60 g cibule (jedna střední)
 - 130 g mrkve
 - 150 g zelené papriky
 - 40 g řapíkatého celeru
 - 230 g brambor
 - olivový olej
 - voda nebo zeleninový vývar
 - sůl podle chuti
 - černé celý pepř
 - mletý kmín
 
Postup:
- Zelí a cibulku nakrájíme na jemno.
 - Také nakrájíme na drobno mrkev a celer, brambory klasicky na kostičky.
 - V hrnci si rozpálíme trochu oleje a orestujeme cibuli, mrkev a celer.
 - Smažíme za stálého míchání asi 2 minuty.
 - Přidáme papriku a smažíme další 2 minuty.
 - Pak přidáme brambory a zelí.Premiešame a zalijeme vývarem.
 - Osolíme, přidáme koření podle chuti a vaříme do měkka asi 20 minut.
 
Zelný salát na hubnutí a proti nadýmání
Potřebujeme:
- 500 g hlávkového zelí nastrouhané nebo nakrájené nadrobno
 - porek – bílou část nakrájenou na kolečka (můžeme nahradit i cibulí nebo jarní cibulkou pokud pórek nemáme)
 - 4 lžíce jablečného octa
 - 1-2 lžičky medu
 - 1 lžičku mořské soli
 - kmín
 - ¼ lžičky čerstvě namletého pepře
 - volitelné – špetka zázvoru
 
Postup:
- Zelí smícháme s pórkem.
 - V nádobě smícháme ocet, med, pepř a sůl (i nastrouhaný kousek zázvoru, pokud jej použijete).
 - Směs nalijeme na salát a promícháme.
 - Nejlépe chutná, pokud jej dáme na chvíli vychladit do lednice, můžeme však podávat i hned.
 - Salát si můžete samozřejmě doladit podle vlastní chuti – například více medu nebo octa.
 
Lehký salát jako z KFC
Potřebujeme:
- 1/2 hlávku bílého zelí
 - 1 ks mrkve
 - 1 malou cibulku
 - 200 g bílého jogurtu
 - 40 ml vinného octa
 - 1 lžíci citrónové šťávy
 - 2 lžíce krystalového cukru
 - 1 lžičku soli
 - špetku černého mletého pepře
 
Postup:
- Zelí nakrájíme i cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev očistíme a nastrouháme.
 - Majonézu smícháme s cukrem, solí, pepřem, citronovou šťávou a octem.
 - Potom zálivku jednoduše smícháme se zeleninou a necháme odstát hodinku-dvě v chladničce.
 
Zelný salát s řepu na hubnutí a dávku vitamínů
Potřebujeme:
- 100 g hlávkového zelí
 - 1 středně velkou červenou řepu (uvařenou)
 - 1 mrkev
 - 1 jablko
 - citrónovou šťávu
 - bylinky a koření dle chuti
 - aby vás salát více zasytil, můžete jej podávat s uvařeným vajíčkem.
 
Postup:
- Zeleninu i jablko pokrájejte na tenčí proužky, případně použijte struhadlo.
 - Promíchejte v misce a pokapejte citronovou šťávou.
 - Před podáváním nechte salát chvilku odpočívat v chladničce.
 - Pokud si připravíte salát na večeři, můžete jej podávat s uvařeným vajíčkem nakrájeným na kousky.
 



                        
                                 