Obsah článku
Zelí je dietní superingrediencia. Je nejen velmi levná, ale také velmi zdravá a obsahuje minimum kalorií. Nezáleží na tom, zda si vyberete bílou nebo červenou - oba druhy jsou velmi zdravé a také nemají téměř žádné kalorie. Absolutně nejlepší je však na dietu mladá zelí, její období je právě teď!
Mladá zelí je plné vitamínů skupiny B, zinku, vlákniny a zároveň bohatý zdroj cenné kyseliny listové.
Má výrazně detoxikační účinky, podporuje trávení i imunitní systém. Kromě toho zelí stimuluje i trávení tuku uloženého v tkáních. Tato zázračná potravina se tak postará io usazené tukové polštářky.
Základní tukožroutská polévka, která chutná výborně!
Zelná polévka s kroupami
Potřebujeme: (na maximálně 4 porce za den)
- čtvrt malé hlávky mladé bílé zelí
- 1 mrkev
- 2 stonky celeru
- 1 menší kedluben
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce větších ovesných krupice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce oleje
- 250 ml šťávy z kysaného Kapuš
- 900 ml zeleninového vývaru
- půl lžičky drceného kmínu
- 1 bobkový list
Příprava:
- Zelí, cibuli a celerové stonky nakrájíme nadrobno, mrkev a kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle.
- Česnek nakrájíme na plátky.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a zbylou zeleninu, kmín a bobkový list.
- Dusíme asi 10 minut, pravidelně mícháme.
- Přidáme protlak, promícháme, přilijeme vývar a kroupy.
- Vaříme, dokud kroupy nezměknou, přidáme šťávu ze zelí, necháme převařit a odstavíme.
Podle potřeby dochutíme bylinkami a pepřem.
Čerstvá i kvašená
Kromě čerstvého zelí je při hubnutí velmi prospěšná i kvašené zelí. Jde o vitamínovou bombou, která neutralizuje tuky. Pokud máte problémy s trávením zelí, přidejte k ní kmín a bobkový list, strávíte ji mnohem snadněji a jako bonus, ona pomůže v trávení tuků vám.
3 dny pro užší pás a štíhlejší tvář
1. den
Snídaně: grahamový rohlík, šálek acidofilního mléka bez příchuti
Desátá: jedno jablko a jedna mrkev
Oběd až večera: od oběda každé dvě hodiny porce zelné polévky, maximálně čtyři porce
2. den
Snídaně: bílý jogurt s lžící nasekaných mandlí, 10 bobulek bílého hroznů
Desátá: 40 gramů tvrdého sýra, rajče Oběd až večera: jako v první den
3. den
Snídaně: plátek celozrnného chleba s trochou hořčice, dva plátky šunky, salátová okurka
Desátá: banán
Oběd až večeře: jako v první den
Saláty ze zelí
Pokud nechcete držet zelnou dietu, zkuste místo večeře nebo těžké přílohy jeden z výborných zelných salátů. Mladá zelí nikdy nechutnala lépe!
Salát z mladé zelí - na hubnutí a pro zdraví
Potřebujeme:
- 1 menší bílé zelí - mladá
- 2 červené papriky
- 1 zelená paprika
- půl celeru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- koření
- olivový olej - kvalitní
- ocet, kapku medu a mletý kmín
Postup:
- Zelí omyjte a nakrájejte na nudličky do hluboké mísy.
- Umyjte papriky a zbavte jejich všech semínek. Nakrájejte na tenké nudličky. Nakrájejte také celer a protlačte česnek.
- Potom všechnu zeleninu promícháme. Pokapeme octem a olejem, osolíme a opepříme - můžeme přidat kapku medu. Podle potřeby dochutíme.
- Mísu zakryjte a před podáváním nechte minimálně 3 hodiny chladit.
Nakládaný salát z mladé zelí
Lehký, lahodný a nepotřebujete speciální nálev, ani přísady. Vyplatí se vyzkoušet, zvláště pokud chystáte grilovačku nebo máte na oběd těžší maso, po tomto salátu vám totiž velmi rychle vytráví a nebude vám těžko. Já jsem díky němu loni zhubla nějaké to kilo, vyměňte ho za běžné přílohy a výsledky na sebe nenechají čekat.
Potřebujeme:
- 2 větší hlávky mladé zelí
- 2-3 větší mrkve
- 1-1,5 lžíce hořčičného semínka
- 1 hlávku česneku
- 1 kořen křenu - asi 5-7 cm dlouhý
- svazek kopru
- sůl
- volitelné (bobkový list, pepř, ...)
Postup:
- Zelí nakrájíme nadrobno, přidáme strouhanou mrkev, nadrobno nasekaný kopr, pepř a sůl (můžeme přidat i bobkový list, nové koření, pepř).
- Přidáme nakrájený křen, česnek, hořčičné semínko a mícháme rukama, dokud zelenina nepustí šťávu.
- Pak přendáme do 5 l čistého poháru na zavařování a přikryjeme utěrkou nebo gázou a gumičkou.
- Necháme při pokojové teplotě 24-48 hodin.
- Potom skladujeme v lednici a podáváme jako chutnou přílohu.
- U nás vydrží maximálně 4-5 dny, kdy máme rodinnou grilovačku, tak i méně. Šalátik je perfektní i na hubnutí, doslova nakopne trávení a pomůže vám s těžšími jídly.
Výborný zelný salát s extra chutnou zálivkou
Potřebujeme:
- 1 menší hlávku mladé zelí
- 1 červenou cibuli
- 2 mrkve
Zálivka:
- 300 ml bílého jogurtu
- 2 lžičky medu
- špetka bílého mletého pepře
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžičku soli
- 2 lžíce červeného vinného octa
Postup:
- Zeleninu očistíme. Můžeme nastrouhat nebo nakrájet nadrobno.
- Veškerou zeleninu promícháme ve větší salátové míse.
- V malé misce smícháme všechny přísady na zálivku kromě octa.
- Zálivku smícháme se zeleninou a nakonec přelijeme octem.
- Vložíme do do chladničky alespoň na 1 hodinu vychladnout.
Salát na pročištění střev
4 kila dole, ani jsem nevěděla jak: Tukožroutská salát pročistí střeva, nastartuje metabolismus a s postavou dokáže zázraky!
Potřebujeme:
- ¼ hlávky zelí
- 550 g červené řepy
- 400 g mrkve
- 1 jablko - volitelné
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce strouhaného křenu
Postup:
- Zeleninu očistíme a veškerou nastrouháme na co nejjemnější.
- Můžeme přidat i nastrouhané jablíčko.
- Nakonec zalijeme směsí citronové šťávy a křenu - podle chuti můžeme zálivku upravit.
Chcete zhubnou ještě o něco více a hlavně pročistit střeva rychle, zkuste i tento nápoj:
- V hrnci zahřejeme ½ šálky vody,
- Přidáme ½ lžičky himalájské soli a dobře promícháme.
- Potom přidáme 1 lžičku závorové šťávy, 2 lžíce citronové šťávy a ½ jablečné šťávy.
- Promícháme a hned vypijeme. Tento nápoj raději pijte když jste doma - má skutečně rychlý čistící účinek.
Vyzkoušejte i pikantní salát
Potřebujeme:
- malou hlávku nastrouhané mladé zelí
- 1 strouhaná mrkev
- celer
- feferonky
- nasekaná rukola
- kapary
- olivový olej
- vinný ocet
- sůl
- koření
Postup:
- Vše smíchejte a bohatě pokapejte olejem a octem.
- Důkladně promíchejte a podle potřeby dochuťte.
- Nechte dobře vychladit. Ideální je nechat salát odležet přes noc.
Salát z chladničky na dobré trávení
Potřebujeme:
- 1 větší hlávku nové zelí
- 3 větší cibule
- 3 mrkve
- 2 pl soli
Nálev:
- 1,8 l vody
- 100 ml octa
- 3-4 lžíce medu
- ½ lžičku pepře
- 1 a ½ lžičky celé kmínu
Postup:
- Mrkev nakrájíme tence a posypeme solí. Promícháme a necháme odležet, dokud zelí pustí šťávu.
- Mezitím si připravíme nálev.
- Vodu smícháme s octem, s medem a přivedeme do varu.
- Pak přidáme kmín, pepř, necháme převařit a potom sundáme z plamene.
- Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na plátky.
- Když zelí pustí šťávu vymačkáme ji (zelí nemusíme nechat v soli dlouho, chceme, aby byla ještě křupavá)
- Zelí promícháme s mrkví a cibulkou.
- Salát navrstvíme do čistých zavařovacích doz a uzavřeme, skladujeme v chladničce 3 týdny až 1 měsíc.
Polévka z mladé zelí
Potřebujeme:
- 550 g mladé bílé zelí
- 60 g cibule (jedna střední)
- 130 g mrkve
- 150 g zelené papriky
- 40 g řapíkatého celeru
- 230 g brambor
- olivový olej
- voda nebo zeleninový vývar
- sůl podle chuti
- černé celý pepř
- mletý kmín
Postup:
- Zelí a cibulku nakrájíme na jemno.
- Také nakrájíme na drobno mrkev a celer, brambory klasicky na kostičky.
- V hrnci si rozpálíme trochu oleje a orestujeme cibuli, mrkev a celer.
- Smažíme za stálého míchání asi 2 minuty.
- Přidáme papriku a smažíme další 2 minuty.
- Pak přidáme brambory a zelí.Premiešame a zalijeme vývarem.
- Osolíme, přidáme koření podle chuti a vaříme do měkka asi 20 minut.
Zelný salát na hubnutí a proti nadýmání
Potřebujeme:
- 500 g hlávkového zelí nastrouhané nebo nakrájené nadrobno
- porek - bílou část nakrájenou na kolečka (můžeme nahradit i cibulí nebo jarní cibulkou pokud pórek nemáme)
- 4 lžíce jablečného octa
- 1-2 lžičky medu
- 1 lžičku mořské soli
- kmín
- ¼ lžičky čerstvě namletého pepře
- volitelné - špetka zázvoru
Postup:
- Zelí smícháme s pórkem.
- V nádobě smícháme ocet, med, pepř a sůl (i nastrouhaný kousek zázvoru, pokud jej použijete).
- Směs nalijeme na salát a promícháme.
- Nejlépe chutná, pokud jej dáme na chvíli vychladit do lednice, můžeme však podávat i hned.
- Salát si můžete samozřejmě doladit podle vlastní chuti - například více medu nebo octa.
Lehký salát jako z KFC
Potřebujeme:
- 1/2 hlávku bílého zelí
- 1 ks mrkve
- 1 malou cibulku
- 200 g bílého jogurtu
- 40 ml vinného octa
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžičku soli
- špetku černého mletého pepře
Postup:
- Zelí nakrájíme i cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev očistíme a nastrouháme.
- Majonézu smícháme s cukrem, solí, pepřem, citronovou šťávou a octem.
- Potom zálivku jednoduše smícháme se zeleninou a necháme odstát hodinku-dvě v chladničce.
Zelný salát s řepu na hubnutí a dávku vitamínů
Potřebujeme:
- 100 g hlávkového zelí
- 1 středně velkou červenou řepu (uvařenou)
- 1 mrkev
- 1 jablko
- citrónovou šťávu
- bylinky a koření dle chuti
- aby vás salát více zasytil, můžete jej podávat s uvařeným vajíčkem.
Postup:
- Zeleninu i jablko pokrájejte na tenčí proužky, případně použijte struhadlo.
- Promíchejte v misce a pokapejte citronovou šťávou.
- Před podáváním nechte salát chvilku odpočívat v chladničce.
- Pokud si připravíte salát na večeři, můžete jej podávat s uvařeným vajíčkem nakrájeným na kousky.