Medvědí česnek je jarní vitamínová bomba, kterou si můžeme v březnu nasbírat zcela zdarma. Dnes vám pořadím výborný recept na polévku z medvědího česnek, která je vynikající proti jarní únavě a nemocem.
Účinky jarního česneku:
- Detoxikace - je ideální při jarní očistě organismu, ale dokáže pročistit i ledviny a trávicí systém, dokonce snižuje škodlivý vliv nikotinu na lidský organismus.
- Migrény - jestliže trpíte častými bolestmi hlavy nebo migrénami , dobrým pomocníkem je právě medvědí česnek.
- Nedostatek energie - pokud vás trápí únava a nedostatek energie, medvědí česnek je vynikající stimulant a povzbudí vás.
- Posílení imunity - v době kdy je váš organismus oslabení a náchylnější na nemoci podpoří vaši imunitu.
- Žaludeční potíže - zázračná rostlinka pomůže i s problémy trávicího traktu jako jsou plynatost, zácpa nebo průjem.
- Podpora cirkulace krve - podporou cirkulace krve v těle a mozku se můžete zbavit nespavosti, úzkosti, tlaku v hlavě, podpořit paměť i snížit krevní tlak.
- Antibakteriální účinky - zvyšuje odolnost vůči bakteriím, podporuje hojení ran a léčí i kožní vyrážky.
Na polévku potřebujeme:
- 2 střední brambory
- 1 střední cibule
- trocha oleje
- 1 kytice medvědího česneku (akorát do dlaně)
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 1 kopcovitá lžíce domácí vegety (sušené kořenové zeleniny)
- Zelinová vývar
- 1 vejce
- 1/2 smetany
- 1 lžičky hladké mouky
Postup:
- Cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme a trochu jejich restujeme. Podlijeme malým množstvím vývaru a necháme chvíli dusit pod pokličkou.
- Zatímco se brambory dusí, opláchneme listy česneku, vytřese z nich vodu a odkrojíme stopky. Listy poprekrajujeme nožem jen tak nahrubo a sklouzl jejich k změklým bramborám. Zalijeme vývarem. Přivedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájený česnek, domácí vegetu a po cca 3 minutách vaření odstavíme z plamene a rozmixujeme ponorným mixérem.
- Vrátíme zpět na plotnu sporáku a počkáme, dokud opět sevře. Zatím si v misce rozšleháme šlehačku s vajíčkem, hladkou moukou a vlijeme do vařící polévky. Uvidíme, jaká je hustá a podle toho můžeme ještě zředit smetanou nebo mlékem. Dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.