Dobromysl obecná (oregano) - účinky, čaj, použití
První pomoc při nachlazení a zejména kašli.
Název dobromysl obecná vám možná nic neříká, ale když se vzpomene jeho druhé jméno, kterým je "oregano", asi každý si hned vzpomene na chutné koření, které se z něj vyrábí, a které je častou přísadou ve výborných jídlech. Kromě příjemné chuti vám dobromysl nabízí i mnohé léčivé účinky.
Podporuje imunitu
V rostlině se nacházejí dvě důležité látky a to kyselina rozmarýnová a thymol, které jsou silnými antioxidanty. Tyto antioxidanty jsou úzce spojeny s redukcí oxidačního stresu v těle. Volné radikály jsou totiž destruktivní vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobit rakovinu nebo jiné vážné onemocnění. Pokud přidáte dobromysl do vaší stravy, zlepšíte si váš imunitní systém a udržíte si tak vaše tělo v bezpečí.
Dobromysl je antibakteriální
Základní věcí kromě podporování imunity, je to, že má rostlina antibakteriální vlastnosti. Tyto vlastnosti jsou znovu podpořeny dvěma látkami, které jsme zmínili výše. Tyto důležité organické sloučeniny mohou bránit organismus před širokým spektrem bakterií, které by mohly negativně ovlivnit tělo.
Recept na oregánový čaj
Oregano se dá použít při chřipce, nachlazení, při zažívacích potížích (průjem, zácpa), plynatost, dýchacích potížích (hleny, kašel).
Potřebujete: 1 lžičku koření oregana, 2 deci vody.
Oregano zalít vroucí vodou a nechat louhovat 10 minut. Pít 2 krát za den, při zdravotních potížích.
Na co je dobrá skořice a jak blahodárně působí na vaše zdraví?
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů
Antioxidanty chrání naše tělo před oxidativním stresem, který vzniká působením volných radikálů.
- Skořice obsahuje celou řadu antioxidantů, jako jsou polyfenoly
- Studie porovnávaly účinnost antioxidantů v 26 druzích koření.
- Skořice vyšla jednoznačně jako jeden z nejlepších antioxidantů a ve srovnání porazila oregano i česnek
- Skořici lze využít také jako přírodní konzervant.
- Skořice obsahuje látky s protizánětlivým účinkem
Zánětlivá reakce je velmi důležitou součástí obranných mechanismů našeho těla.
Pomáhá našemu tělu zbavovat se infekcí a následně se účastní obnovy poškozených tkání (3).
Zánět může být ale nežádoucím jevem, pokud je chronický nebo nasměrován proti tkáním našeho vlastního těla.
Skořice obsahuje látky s protizánětlivým působením, takže její vhodná konzumace může přispět ke zmírnění zánětu v těle (například spolu s konzumací dalších potravin s protizánětlivými účinky).
Jak se užívá?
Mletá skořice - terapeutické dávky
přidávejte si 1/3 čajové lžičky do jídla 1 - 2krát denně
pokud budete užívat mletou skořici, dávky čaje třeba přiměřeně snížit
pokud používáte skořici pouze v rámci prevence, denní dávky mohou být menší a sporadické
Skořicový čaj - terapeutické dávky
- 2 mírně kopcovité PL mleté skořice zalijte do džbánu litrem vroucí vody, nechte při pokojové teplotě vychladnout, pak vzniklý sliz přeceďte nebo jinak oddělte slitím čaje, můžete osladit 1 až 2 čajovými lžičkami medu, přidat trochu citronové šťávy (ani jedno není nezbytné) a zakryté vložte do chladničky
- vypijte 1 šálek 2 denně
- po dvou až třech týdnech můžete denní dávku snížit
- pokud pijete skořicový čaj pouze v rámci prevence, denní dávky mohou být menší a sporadické
- tento čaj mohou užívat i lidé s cukrovkou 1. typu, kteří užívají syntetický inzulín, ale dávkování musí být postupné:
první týden užívat pouze 1 šálek čaje denně a každý další týden zvyšovat denní dávku o 1 šálek až do dosažení 3 - 4 šálků za den
během celého období je nezbytné častěji si sledovat hladinu cukru v krvi a v případě nízkých hodnot konzultovat s lékařem případnou úpravu léčby
9 léčivých účinků kmínu na vaše zdraví
Kmín může pomáhat v boji se zánětem
Laboratorní studie potvrzují, že výtěžek z kmínu může zmírnit zánět
Kmín obsahuje mnoho látek, které mají protizánětlivé účinky, ale lékaři zatím nevědí, která z nich je nejdůležitější a má nejsilnější účinky
Rostlinné látky obsažené v různých druzích pepře snižují hladinu důležitého zánětlivého markeru v krvi - NF-kappaB
Zatím nemáme dostatek informací o tom, zda kmín, ať už ve formě koření nebo doplňku stravy, opravdu účinně působí v boji proti zánětu.
Léčivý odvar z kmínu
Přibližně ½ lžičky kmínu zalijte 200 ml vroucí vody a následně nechte vyluhovat 5 - 10 minut. Pak přelijte přes sítko a pijte 2 krát denně.
Čaj z kmínu a jablek
1 malou lžičku semen kmínu + 1 lžíci jablečných slupek (sušených nebo čerstvých) povaříme 7 minut a louhujeme 10 minut. Pijeme proti nadýmání a při kojení 1x až 3x denně 1 šálek. Čaj je vhodný v menším množství při bolení bříška i pro malé děti asi od 2 let. Výrazně podporuje tvorbu mateřského mléka.
Kmínový likér
doba přípravy: 10 dní a 20 minut
Potřebujeme:
- 2 láhve (á 0,5 l)
- 3 lžíce kmínu
- 250 g krupicového cukru
- 200 ml vodky
- 1,5 l vody
- 1,5 lžíce krupicového cukru
Do láhve s širším uzávěrem dáme kmín, cukr a vodku, uzavřeme a necháme 10 dní stát u okna. Prvních pár dní s lahví párkrát zatřeseme, až se cukr rozpustí. Po 10 dnech provaříme 1 l vody s 1,5 lžící cukru a necháme vychladnout.
Nachystáme si dostatečně velkou (500 ml) čistou láhev a přecedíme do ní přes velmi jemné sítko či plátno kmínový výluh (barvy slabšího černého čaje). K tomu přilijeme vychladlou sladkou vodu a promícháme.
Výsledná chuť likéru je velmi jemná a sladká. Opravdu je třeba vydržet 10 dní, jinak má likér příliš agresivní kmínové chuť. Podáváme vychlazený, dobře působí na trávení.
Přečetli jste si článek až do konce? Zaujal Vás? Potom můžete práci redaktora odměnit tím, že dáte článku na Facebooku lajka nebo jej budete sdílet děkujeme.
Upozornění: Tento článek má pouze informační charakter a jedná se o překlad ze zahraničních webů. Nenahrazuje lékařskou léčbu, vyšetření lékařem ani konzultaci jiným odborným zdravotnickým pracovníkem. Příspěvky mohou obsahovat informace, které se neshodují s názory redakce.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku.
Přestože jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psané s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s lékařem.