Brambory patří mezi nejdostupnější a nejoblíbenější přílohy. Proto se snadno stane, že je připravujeme stále stejně – šťouchané brambory, bramborová kaše, pečené nebo vařené brambory. Pokud hledáte způsob, jak vnést do své kuchyně originalitu, vyzkoušejte tento recept na šťavnaté brambory s lehkým dotekem hub. Uvidíte, že si tento pokrm získá čestné místo mezi vašimi stálicemi.
Co budete potřebovat:
- 1,5 kg brambor
- 0,5 l smetany na vaření
- 200 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 sáček práškové houbové polévky
- Pepř, vegetu a zelenou petrželku
- Sýr na zapečení (eidam, gouda, mozzarella apod.)
Jednoduchá příprava, skvělá chuť
Recept je snadný a zvládnou ho i začátečníci. Ingredience najdete běžně ve spíži, takže můžete začít ihned.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Brambory omyjte, u starších brambor oloupejte slupku, u nových ji pouze důkladně očistěte. Nakrájejte brambory na slabší plátky, opepřete a posypte vegetou. Aby se koření rovnoměrně rozložilo, promíchejte brambory v míse.
- V další misce rozmíchejte houbovou polévku ve smetaně pomocí metličky, aby nevznikly hrudky. Poté přilijte mléko a olej, přidejte nasekanou petrželku a znovu promíchejte.
- Brambory rozložte do vymazaného pekáče o průměru cca 30 cm a zalijte připravenou omáčkou.
- Pečte přibližně 40 minut. Pokud chcete recept vylepšit sýrovou krustou, vyjměte pekáč z trouby, posypte brambory strouhaným sýrem dle chuti a vraťte zpět do trouby na dalších 10 minut, dokud sýr nezezlátne.
A je to!
Pochutnejte si na této skvělé variantě brambor s houbovým nádechem a lahodnou sýrovou krustou. Dobrou chuť!