Brambory patří mezi nejdostupnější a zároveň nejdostupnější přílohy. Vzhledem k tomu, že tvoří nemalou část běžného jídelníčku, se může stát, že je připravujeme stále stejným způsobem, jak jsme celý život zvyklí. To máte šťouchané brambory, bramborovou kaši, pečené brambory, vařené brambory… Zacyklili jste se v několika běžných úpravách brambor a hledáte recept, který vnese do vaší kuchyně originalitu a nové chutě? Vyzkoušejte tyto šťavnaté brambory s lehkým dotekem hub a uvidíte, že se zařadí mezi vaše stálice.
Z jednoduchých ingrediencí vykouzlíte originální a chutné jídlo
Tímto snadným receptem ohromíte, ingredience připravíte během chvilky a nečekají na vás žádné speciální potraviny, vše najdete ve spíži. Pro přípravu pokrmu budeme potřebovat:
- 1,5 kg brambor
- 0,5 l smetany na vaření
- 200 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 sáček práškové houbové polévky
- pepř, vegetu a zelenou petrželku
- sýr na zapečení dle vlastních preferencí (eidam, gouda, mozzarella apod.)
Přípravy se nemusí bát ani úplní začátečníci, tohle zvládne každý!
Troubu rozehřejme na 200 stupňů. Brambory omyjeme, u starších brambor okrájíme slupku, u těch nových ji stačí jen důkladně omýt pomocí kartáčku na zeleninu. Nakrájíme je na slabší plátky, opepříme a posypeme vegetou. Aby bylo koření rovnoměrně rozmístěné, nakrájené brambory promícháme v míse. V další misce rozmícháme houbovou polévku ze sáčku ve smetaně na vaření. Abychom zamezili vzniku hrudek, použijeme metličku. Poté přilejeme připravené mléko, olej, přisypeme najemno nasekanou petrželku a znovu promícháme. Připravené brambory rozložíme ve vymazaném pekáčku o průměru cca 30 cm a zalejeme připravenou omáčkou. Pečeme zhruba 40 minut. Pokud chceme recept vylepšit o sýrovou krustu, po 40 minutách pekáček vyjmeme z trouby, posypeme brambory vrstvou strouhaného sýra podle chuti a vložíme zpět do trouby na dalších 10 minut, než se sýr rozpustí a zezlátne. Nechte si chutnat!