Už jste zkoušeli domácí tekuté koření? Když máte tento starý jednoduchý recept, už nepotřebujete žádné jiné dochucovadla!

0
(0)

Dalibor , 13. 06. 2020

Nic neochutí polévky tak, jak toto domácí koření. Žádná chemie a hlavní přísadou je léčivý libeček, jehož sílu znali již naše babičky.

10 účinků libečku na vaše tělo a zdraví:

  • Podporuje trávení, pokud hubnete, jde o toho nejlepšího pomocníka,
  • Urychluje metabolismus,
  • Podporuje vylučování žluči - výborná prevence onemocnění žlučníku,
  • Odstraňuje plynatost a nadýmání,
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, čistí krev i cévy,
  • Močopudné účinky - je výborný pro lidi, kteří trpí častými záněty močového měchýře, ledvin a vylučovací soustavy,
  • Odstraňuje nadbytečnou vodu z organismu, pokud hodně solíte, libeček vám vyčistí tělo od nadbytečného sodíku,
  • Pročišťuje dýchací cesty - zbavuje hlenu a usnadňuje dýchání,
  • Výluhem z libečku lze úspěšně léčit onemocnění kloubů, jakými je revma, artróza nebo dna.
  • Můžete vyvařit všechny části rostliny, nejvýraznější účinek má však kořen. Čaj z kořene libečku několikrát denně dokáže účinně zmírnit mnoho zdravotních potíží.
  • Výborný během chřipky - libeček je nejen skvělou prevenci, ale pomůže vám i rychleji se opět uzdravit.

Potřebujeme:

Libeček i se stonky (použijeme tolik libečku, kolik koření chceme dělat, u mě platí, že čím více, tím lépe)

  • 400 ml vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku čerstvé majoránky (není ej tak i sušené)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje (nebo dle potřeby)

Postup:

Libeček pořádně osprchujeme a umeleme na masovém mlýnku.

  • Dáme do hrnce, přidáme vodu a vaříme 15 minut. Směs scedíme přes bílé plátno, pořádně vyždímáme
  • Do tekuté směsi přidáme sůl, 2 lžíce oleje a majoránku a vaříme tak dlouho, až výluh zredukujeme na polovinu.
  • Nalijeme do dozy a obrátíme dnem vzhůru.
  • Koncentrát můžeme přidávat do polévek a podle chuti i do do omáček.

👍 Tento návod je užitečný