Uchovejte si vůni šeříku a spojte ho s léčivou silou medu: Sklenice plné voňavého zdraví i v zimě!

0
(0)

Dalibor , 07. 05. 2020

Překrásnou vůni šeříku zná asi každý. Nese se jarním vzduchem a zpříjemňuje prostředí, ve kterém se nachází. Věděli jste však, že květy šeříku jsou jedlé? Nyní je ten správný čas, nasbírat si je a naložit do medu. Budete mít poháry plné voňavého zdraví a příjemnou vůni šeříku iv zimě!

Účinky šeříková medu

  • protizánětlivé, antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti
  • odstraňuje bolest v krku
  • dokáže zrychlit metabolismus
  • je nápomocný při bolesti hlavy a migréně
  • uklidňuje podrážděný žaludek
  • zmírňuje napětí
  • má jedinečné účinky i na krásu - zpomalují předčasné stárnutí pleti
  • obsahuje přírodní UVA a UVB ochranné látky, čímž chrání pokožku před poškozením

Sběr šeříková květů

Nejlepší je sbírat květiny z vlastních šeříková keřů, abyste měli jistotu, že nebyly chemicky ošetřeny. Pokud byly postříkány pesticidy nebo herbicidy, nepoužívejte je. Při sklizni květů se zaměřte na ty, které jsou čerstvé a ještě nezačaly hnědnout a odkvétat. Na tento recept potřebujete asi 4 - 5 velkých shluků květů.

Jak si vyrobit šeříkový med

  • Výroba šeříková medu je velmi jednoduchá. Pokud nemáte šeřík, můžete použít i květy fialky, měsíčku nebo levandule. Nejdříve si natrhejte nebo květy tak, abyste zpracovali jen samotné květiny a ne stonky.
  • Když máte pohár plný květů, zalijte je medem tak, aby byly květiny zcela ponořeny.
  • Med nechte chvilku usadit, dokud se nedostane na dno nádoby. Když med klesne, můžete ho ještě dolít.
  • O chvilku květy šeříku budou stoupat nahoru, což je zcela v pořádku.
  • Když budou květiny v medu namočené několik hodin, začnou se pomalu smršťovat a vytvoří tenčí vrstvu navrchu poháru. Na obrázku níže je vidět tento proces.
  • Pohár zavřete víčkem a nechte louhovat na chladném tmavém místě několik dní až týdnů za občasného promíchání.

 

Jak používat šeříkový med

Konzumovat můžete med spolu s květinami, nebo můžete vrchní vrstvu květů lžičkou odebrat a konzumovat pouze samotný med.

Tento vylouhovaný med je velmi chutný a voňavý. Můžete ho používat jako klasický med do čaje, na pečivo, wafle apod. V komoře vám vydrží několik měsíců. Další skvělým nápadem je připravit si například medové máslo. Jednoduše smíchejte med se změklým máslem a vznikne úžasná pomazánka.

👍 Tento návod je užitečný