Toto se stane s vaším tělem, když budete konzumovat pravidelně slaninu. Z těchto zjištění spadnete ze židle!

0
(0)

Tomáš , 21. 05. 2019

Lékaři doporučují, abychom začali věnovat pozornost produktům živočišné výroby, které můžeme využít i jako prevenci před nemocemi a boj s infekcemi. Jedním z těchto produktů je čerstvá slanina!

Výhody slaniny

Tuk ze slaniny obsahuje velké množství vitamínů A, D, E a karoten. Pomáhá udržovat imunitní systém v plné funkci a zlepšuje celkové fungování těla, zejména v tomto chladném období.

O nebezpečích slaniny existuje mnoho legend, které častokrát vyděsí právě lidí libující tento produkt. Dnes se chopíme této problematiky a odhalíme všechny mýty.

Tuk způsobuje tloušťku a obezitu

Není to úplně pravda: tuk, jakož i jiné produkty, mají negativní vliv na lidský organismus jen v nadměrném množství. Zdravým lidem, kteří netrpí problémy s trávicím traktem, játry a slinivkou břišní, bude tento tuk jen na prospěch. Denní dávka čerstvé slaniny pro zdravého člověka se pohybuje mezi 10-30g za den.

Slanina - velmi těžké jídlo

Opak je pravdou: u zdravých lidí nezpůsobuje zažívací potíže. Slanina je neuvěřitelně prospěšná pro organismus, protože se rozpouští podle teploty našeho těla. Není vhodná pro lidi, kteří trpí problémem s produkcí žluči.

Slanina - tuhá konzistence

Kdo říká, že to je špatné? Podkožní tuk má jedinečnou strukturu, která je bohatá na vzácné kyseliny arachinodové. Tato látka je nezbytná pro naše tělo, protože je součástí našeho imunitního systému a také je nutná při metabolismu cholesterolu.

Obsahuje velké množství cholesterolu

Stejně jako u jiných živočišných produktů i slanina obsahuje cholesterol. Jeho množství není tak enormní, jak byste si mohli myslet. V 100g čerstvé slaniny se nachází 70-100mg cholesterolu. Pro srovnání - 100g hovězích ledvin obsahuje 1126mg cholesterolu.

Lékaři už dlouho potvrzují skutečnost, že množství cholesterolu v krvi a tkáních nezávisí na tom, kolik slaniny zkonzumujete.

Mnohem důležitější je metabolismus cholesterolu. Tělo si musí vzít co nejvíce užitečných látek a správně je zpracovat. V tom mu pomohou kyseliny obsažené v tuku - kyselina linoleová a arachidonová.

Chléb + slanina = nebezpečná kombinace

Tento souzvuk chutná našemu tělu a vůbec neškodí. Oba produkty nebudou dělat žádnou paseku, za předpokladu, že je člověk zdravý. Pro ty, kteří se snaží zhubnout, slanina poslouží jako vynikající zdroj energie. Slanina se zeleninou je ta nejlepší volba!