Sirupy z levandule, černého bezu a rebarbory: Udělejte si zásoby, které osvěží i vyléčí!

0
(0)

Dalibor , 05. 06. 2020

Vynikající domácí sirupy z přísad, které máte k dispozici právě v tomto období - vyzkoušejte ten z bezu. rebarbory ​​nebo levandule.

Sirup z květů černého bezu - na horečku i bolest břicha

Říká se, že bezinky je jednou z nejvíce léčivých rostlin na světě, protože obsahuje velké množství flavonoidů, karotenu, vitamínu C.

Dosud bylo známo, že je velmi nápomocná při chřipce, ucpaných dutinách, bronchitidě, astmatu a alergiích. Také zlepšuje imunitu a pomáhá při cukrovce a zácpě.

Jak postupovat?

Vynikající velmi chutný recept na bezový sirup bez cukru. Je nejen vynikající na ochucení limonád, koláčů a dezertů.

Na léčivý bezový sirup potřebujeme:

  • cca 35 květů bezu
  • 1,5 l převařené a vychladlé vody
  • 900 ml akátového medu
  • 6 citronů v bio kvalitě

Postup:

  • Květiny bezu nathajte na místech, která nejsou prašné - ideální dále od silnic a za slunečného dne.
  • Květy bezu ručně probereme, a do velkého poháru nastříháme jen kytičky bez zelených částí.
  • Květy zalijeme vodou, tak aby byly ponořeny, přidejte na plátky nakrájíme citrony a pohár zakryjeme gázou nebo čistou utěrkou. Necháme odstát alespoň 24 hodin na tmavém a chladném místě.
  • Potom bezinky scedíme a vymačkáme všechnu šťávu z květů a citronů a přelijeme do hrnce.
  • Přidáme citrónovou šťávu ze zbývajících citronů (přeceďte přes sítko), med a sirup přivedeme na mírném ohni do varu.
  • Vaříme 5 minut a potom sirup opatrně přelijeme do teplých vysterilizovaných sklenic.
  • Dobře uzavřeme a necháme zabalené v dece / uterce úplně vychladnout.

Skladujeme v komoře na tmavém místě, a po otevření jej skladujte v chladničce. Bezinkový sirup nemusíte používat jen do limonád, jde io vynikající sladidlo do koláčů a nepečených dezertů.

Léčivý sirup z levandule - jednotka proti nadýmání

  • pomáhá při nafukování a trávicích potížích,
  • odstraňuje migrénu a bolest hlavy,
  • příznivě ovlivňuje funkčnost trávicí a vylučovací soustavy,
  • podporuje přirozené trávení a tvorbu žluči,
  • prospívá činnosti střev,
  • zklidňuje a pomůže vám lépe spát - dejte si lžičku před spaním, nebo pohár levandulové limonády,
  • zlepšuje soustředění,
  • úžasné ochucovadlo do jídel a nápojů.

Potřebujeme:

  • 1,5 l vody
  • 700 g - 1 kg cukru (krystalový nebo třtinový)
  • 30 g kyseliny citrónové
  • 100-130 g levandulových květů nastříhaných nadrobno
  • 1 citron (dobře omytý)

Postup:

  • Ingredience (kromě citrónu) jednoduše dáme do hrnce.
  • Zalijeme 1,5 l vařící vody.
  • Mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  • Přidáme nakrájený citron.
  • Přikryjeme gázou, kterou připevníme gumičkou a necháme odstát dva dny, při pokojové teplotě, mimo přímého slunce.
  • Každý den promícháme.
  • Poté scedíme a uchováváme ve skleněných lahvích.
  • Používáme ho na přípravu limonád, čajů, do desertů na přelití palacniek!

Recept na výborný rebarborový sirup

Rebarbora je bohatá na vápník nezbytný pro stavbu kostí a důležitý pro ženy v menopauze.

Účinky rebarbory ​​na zdraví:

  • Účinně podporuje imunitní systém
  • Účinně detoxikuje celý organismus od škodlivin
  • Antiseptické účinky (proti zánětlivé)
  • Pročišťuje krev a podporuje její tvorbu
  • Podporuje trávení a vylučování žluči
  • Zlepšuje pravidelnou stolici, odstraňuje plynatost
  • Podporuje metabolismus a hubnutí
  • Močopudné účinky, reguluje vodu v těle
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
  • Podporuje tvorbu červených krvinek
  • Prevence proti anémii a Osteoporózy
  • Podporuje tvorbu pevných kostí a kloubů
  • Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
  • Léčí kožní poranění a onemocnění
  • Podporuje zdravý nervový systém
  • Eliminuje stres, nervozitu a nespavost

Pro přípravu sirupu potřebujeme:

  • 1 kg rebarbory
  • 4 šálky vody
  • 8 šálků cukru

Postup:

  • Rebaroboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na 2 cm kousky.
  • Zalijte ji vodou v hrnci a přiveďte k varu.
  • Povařte ji 20 - 30 minut, a potom ji rozmixujte.
  • Přeceďte přes sítko znovu do hrnce opět zahřejte.
  • Přidejte cukr. Povařte 5 minut.
  • Horký sirup dáváme do čistých pohárky, zavřeme a obrátíme dnem vzhůru.
  • Necháme vychladnout a následně uchováváme na chladném tmavém místě.

Při podávání smícháme s vodou a s ledem. výborný je i na slazení dezertů.

👍 Tento návod je užitečný