Vynikající domácí sirupy z přísad, které máte k dispozici právě v tomto období - vyzkoušejte ten z bezu. rebarbory nebo levandule.
Sirup z květů černého bezu - na horečku i bolest břicha
Říká se, že bezinky je jednou z nejvíce léčivých rostlin na světě, protože obsahuje velké množství flavonoidů, karotenu, vitamínu C.
Dosud bylo známo, že je velmi nápomocná při chřipce, ucpaných dutinách, bronchitidě, astmatu a alergiích. Také zlepšuje imunitu a pomáhá při cukrovce a zácpě.
Jak postupovat?
Vynikající velmi chutný recept na bezový sirup bez cukru. Je nejen vynikající na ochucení limonád, koláčů a dezertů.
Na léčivý bezový sirup potřebujeme:
- cca 35 květů bezu
- 1,5 l převařené a vychladlé vody
- 900 ml akátového medu
- 6 citronů v bio kvalitě
Postup:
- Květiny bezu nathajte na místech, která nejsou prašné - ideální dále od silnic a za slunečného dne.
- Květy bezu ručně probereme, a do velkého poháru nastříháme jen kytičky bez zelených částí.
- Květy zalijeme vodou, tak aby byly ponořeny, přidejte na plátky nakrájíme citrony a pohár zakryjeme gázou nebo čistou utěrkou. Necháme odstát alespoň 24 hodin na tmavém a chladném místě.
- Potom bezinky scedíme a vymačkáme všechnu šťávu z květů a citronů a přelijeme do hrnce.
- Přidáme citrónovou šťávu ze zbývajících citronů (přeceďte přes sítko), med a sirup přivedeme na mírném ohni do varu.
- Vaříme 5 minut a potom sirup opatrně přelijeme do teplých vysterilizovaných sklenic.
- Dobře uzavřeme a necháme zabalené v dece / uterce úplně vychladnout.
Skladujeme v komoře na tmavém místě, a po otevření jej skladujte v chladničce. Bezinkový sirup nemusíte používat jen do limonád, jde io vynikající sladidlo do koláčů a nepečených dezertů.
Léčivý sirup z levandule - jednotka proti nadýmání
- pomáhá při nafukování a trávicích potížích,
- odstraňuje migrénu a bolest hlavy,
- příznivě ovlivňuje funkčnost trávicí a vylučovací soustavy,
- podporuje přirozené trávení a tvorbu žluči,
- prospívá činnosti střev,
- zklidňuje a pomůže vám lépe spát - dejte si lžičku před spaním, nebo pohár levandulové limonády,
- zlepšuje soustředění,
- úžasné ochucovadlo do jídel a nápojů.
Potřebujeme:
- 1,5 l vody
- 700 g - 1 kg cukru (krystalový nebo třtinový)
- 30 g kyseliny citrónové
- 100-130 g levandulových květů nastříhaných nadrobno
- 1 citron (dobře omytý)
Postup:
- Ingredience (kromě citrónu) jednoduše dáme do hrnce.
- Zalijeme 1,5 l vařící vody.
- Mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Přidáme nakrájený citron.
- Přikryjeme gázou, kterou připevníme gumičkou a necháme odstát dva dny, při pokojové teplotě, mimo přímého slunce.
- Každý den promícháme.
- Poté scedíme a uchováváme ve skleněných lahvích.
- Používáme ho na přípravu limonád, čajů, do desertů na přelití palacniek!
Recept na výborný rebarborový sirup
Rebarbora je bohatá na vápník nezbytný pro stavbu kostí a důležitý pro ženy v menopauze.
Účinky rebarbory na zdraví:
- Účinně podporuje imunitní systém
- Účinně detoxikuje celý organismus od škodlivin
- Antiseptické účinky (proti zánětlivé)
- Pročišťuje krev a podporuje její tvorbu
- Podporuje trávení a vylučování žluči
- Zlepšuje pravidelnou stolici, odstraňuje plynatost
- Podporuje metabolismus a hubnutí
- Močopudné účinky, reguluje vodu v těle
- Prevence kardiovaskulárních onemocnění
- Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
- Podporuje tvorbu červených krvinek
- Prevence proti anémii a Osteoporózy
- Podporuje tvorbu pevných kostí a kloubů
- Zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů
- Léčí kožní poranění a onemocnění
- Podporuje zdravý nervový systém
- Eliminuje stres, nervozitu a nespavost
Pro přípravu sirupu potřebujeme:
- 1 kg rebarbory
- 4 šálky vody
- 8 šálků cukru
Postup:
- Rebaroboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na 2 cm kousky.
- Zalijte ji vodou v hrnci a přiveďte k varu.
- Povařte ji 20 - 30 minut, a potom ji rozmixujte.
- Přeceďte přes sítko znovu do hrnce opět zahřejte.
- Přidejte cukr. Povařte 5 minut.
- Horký sirup dáváme do čistých pohárky, zavřeme a obrátíme dnem vzhůru.
- Necháme vychladnout a následně uchováváme na chladném tmavém místě.
Při podávání smícháme s vodou a s ledem. výborný je i na slazení dezertů.