Sám Bůh ji poslal lidem: Antioxidační, antibiotická, čistí krev, ničí cholesterol

0
(0)

Dalibor , 05. 05. 2020

Tato zelená rostlinka s oválnými lístky a specifickou vůní má šest základních druhů. Každý z nich je mírně odlišný svou chutí i tvarem.

Z léčivých vlastností se zvláště cení její silné antioxidační účinky, které vás ochrání před poškozením volnými radikály, rakovinou či předčasným stárnutím. Je proto výborným a hlavně zdravým doplňkem stravy.

Co všechno dokáže bazalka

Bazalka (lat. Ocimum basilicum) má skutečně pozoruhodně širokou paletu využití v léčbě a prevenci různých onemocnění.

Obsahuje velmi velké množství betakatorénu, který se v těle mění na vitamin A. Ten má hlavní vliv na zamezení oxidace cholesterolu a chrání tak srdce i cévy před zanesením.

Kromě toho, pravidelná konzumace bazalky předchází revmatoidní atrtritíde (bolesti kloubů), astmatu či osteoartritidě.

Pojďme se nyní podrobněji podívat na její účinky na lidský organismus.

Přírodní antibiotikum a imunita

Podle vědeckých výzkumů bazalka výrazně posiluje imunitní systém.

Má také velmi silné antiseptické a antibiotické vlastnosti. Účinně zneškodňuje mnohé patogenní bakterie, dokonce i takové, které si mezitím vytvořily odolnost na antibiotika.

Chrání srdce a cévy

Bazalka obsahuje hodně vitamínu B6 a hořčíku. Jde o dvě látky důležité pro předcházení srdečních infarktů a posilování kardiovaskulárního systému.

Vitamín B6 brání akumulaci škodlivých látek, jako je například obávaný homocystein.

Navíc, látky nacházející se v bazalce podstatně snižují riziko arytmie a výborně relaxují svaly.

Jak správně vařit bazalku

Bazalka je důležitou přísadou mnoha jídel po celém světě, protože se dobře hodí k různým druhům pokrmů.

Bazalku je však třeba do jídla přidávat až na samý konec, aby se zachovala její chuť a nutriční složení.

Pro získání co nejvýraznější chutě je vhodné, aby se do jídel používala čerstvá.

Bazalkový čaj

Velmi zdravý a chutný je také čaj z bazalky.

Na jeho přípravu vezměte pár listů bazalky a pokrájejte je na menší kousky.

Pak je vložte do sklenice, zalijte vroucí vodou, překryjte pohár pokrývkou a nechte louhovat 8 minut.

Nakonec čaj sceďte a po malých doušcích si ho vychutnávejte!

Bazalka a ledové drinky

Bazalku lze použít i na přípravu více druhů studených nápojů.

Pokrájejte lístky na malé kousíčky a smíchejte je s čerstvou citronovou šťávou. Potom přidejte vodu, třtinový cukr a vše dobře promíchejte.

Přidejte pár kostek ledu a osvěžující nápoj na horké letní dny, který je navíc i extrémně zdravý, máte hotový!

Bazalkové pesto

Zřejmě nejpopulárnějším využitím bazalky je bazalkové pesto.

Na jeho přípravu budete potřebovat tyto suroviny:

  • na jemno nakrájenou bazalku
  • rozdrcené arašídové nebo piniové oříšky
  • nastrouhaný parmazán
  • česnek
  • olivový olej

Všechny složky rozmixujte v mixéru na jemnou pastu.

Bazalkové pesto se podává s rýží, těstovinami nebo opékaným masem a zeleninou na špejli.

👍 Tento návod je užitečný