Obsah článku
Žaludek jako orgán je součástí trávicí soustavy a nachází se mezi tenkým střevem a jícnem.
Jeho hlavním úkolem je pomocí žaludečních kyselin natrávit převážně bílkoviny, které se pak v tenkém střevě pomocí enzymů štěpí na aminokyseliny.
Aminokyseliny se následně vstřebávají v tenkém střevě do krve a ní roznášejí do ostatních orgánů, kde se využívají na syntézu nových bílkovin či hormonů.
Jak žaludek kromě trávení i chrání střeva
Kyseliny v žaludku mají nízkou hodnotu pH, které kromě rozkládání bílkovin pohodlně usmrtí i patogenní bakterie, které by mohly v těle vyvolat nebezpečné infekce.
Tímto způsobem žaludek v podstatě chrání střeva před infekčními chorobami. Pokud tento proces z jakéhokoliv důvodu selže, vzniká například průjem.
Infekce však nemusí zasáhnout pouze střeva, ale postihnout mohou i samotný žaludek.
To pak vede k zánětům žaludečních sliznic, nadýmání, pálení žáhy, ztrátě chuti k jídlu, krvácení, žaludečním vředům a bolestem.
Nemocnému žaludku se zvykne odborně hovořit i gastritida.
Faktory vyvolávající gastritidu
Gastritidu mohou vyvolat následující příčiny:
- kouření
- nadměrná konzumace alkoholu
- chronický stres
- nezdravé stravovací návyky
- nadměrné užívání nesteroidních léků proti bolestem (ibuprofen, paracetamol)
- infekce bakterií Helicobacter pylori
- Na gastritidu a pálení žáhy existuje množství konvenčních terapií. Většina standardních léků však způsobuje nežádoucí vedlejší
účinky, které nemocným lidem dále ztrpčují život.
Přírodní metody pro léčbu gastritidy a pálení žáhy
Naštěstí existují i přírodní metody, které tento problém s vedlejšími účinky nemají. No a právě o nich si nyní řekneme trošku více.
1. Rýžová voda
Uvařte 2 plné hrsti rýže v 1 litru vody. Vodu sceďte a nechte vychladnout.
Na zmírnění pálení žáhy a léčbu gastritidy pijte denně takovou vodu až do ústupu zdravotních potíží.
2. Mrkev a celerový džus
Vložte do mixéru 2 mrkve, pár stébel celeru a trochu vody.
Mixujte až dokud nevznikne hladké smoothie. Tento nápoj zmírní příznaky a bolesti při gastritidě a velmi efektivní také potlačí pálení žáhy.
Užívejte podle potřeby.
3. Hruška a zázvor
Podobně jako při předešlém receptu, i zde vložte do mixéru uvedené suroviny, přidejte trochu vody a rozmixujte.
Tento nápoj má silné antibiotická a protizánětlivé účinky. Je velmi účinný i proti škodlivým bakteriím v žaludku.
4. Jablko a heřmánek
Oloupejte jablko a nakrájejte ho na měsíčky. Položte je na pánev nebo do hrnce, přidejte vodu a pár květů heřmánku.
Tuto směs převařte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Tekutinu z ní pijte každý den a bolesti žaludku či pálení žáhy brzy pomine.
5. Šťáva z petrželky
Vložte do mixéru za hrst natě petržele, litr vody a dobře to rozmixujte.
Tuto tekutinu potom pijte každý den. Udržuje ji v lednici a každý den si připravte čerstvý nápoj.