Žloutkové řezy z listového těsta s vanilkovým krémem a citronovou polevou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 25 minut
Jan, 10. 09. 2025

Elegantní dezert z dostupných surovin, který vypadá jako z cukrárny a přitom ho zvládnete doma. Dva křehké pláty listového těsta, lehký máslovo-vanilkový krém na základu z pudinku, nahoře tenká vrstva marmelády a svěží citronová poleva. Skvělé na oslavy i nedělní kávu.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Vanilkový krém:

Poleva:

Další:

Postup přípravy

  • Pláty z listového těsta Troubu předehřejte podle návodu na těsto, obvykle na 200 °C. Plát těsta rozviňte na plech vyložený papírem, hustě propíchejte vidličkou, přikryjte dalším papírem a zatižte druhým plechem, aby těsto zůstalo rovné. Pečte dozlatova 10–12 minut. Stejně upečte i druhý plát a nechte vychladnout.
  • Pudinkový základ Z mléka, pudinku a vanilkového cukru uvařte hustý pudink. Ihned přikryjte fólií na dotek a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Máslovo-vanilkový krém Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Po lžících do něj zašlehávejte vychladlý pudink, až vznikne hladký krém bez hrudek.
  • Sestavení řezů Na první plát natřete rovnoměrně celý krém. Přiklopte druhým plátem a jemně přitlačte. Vrchní plát potřete tenkou vrstvou hladké marmelády. Dejte na 30 minut chladit, marmeláda lehce ztuhne a poleva se bude lépe roztírat.
  • Citronová poleva Moučkový cukr rozmíchejte s citronovou šťávou, rumem a horkou vodou do hladké polevy. Rovnoměrně rozetřete na marmeládou potřený vrch. Vraťte do lednice alespoň na 90 minut, aby krém i poleva zatuhly.
  • Krájení a podávání Řezy krájejte ostrým, nahřátým nožem. Podávejte vychlazené.

Doba přípravy: 25 minut 

Počet porcí: 12–16 řezů

Tipy a jistota výsledku

  • Pláty pečte pod zátěží, zůstanou rovné a řezy se budou lépe vrstvit.

  • Máslo i pudink musí mít stejnou teplotu, krém se nesrazí.

  • Marmeládu volte hladkou bez kousků ovoce, stačí velmi tenká vrstva.

  • Při krájení nůž po každém řezu otřete, okraje budou čisté.

Závěr

Žloutkové řezy z listového těsta jsou rychlá a efektní klasika. Křehké listové těsto, lehký vanilkový krém a svěží poleva tvoří harmonii chutí i textur. Díky pečení plátů předem a jednoduchému krému máte dezert bez zbytečných komplikací. Nechte dobře vychladit a servírujte jako elegantní sladkou tečku.