4 lžičky Börkey (hydrogensiřičitan draselný) – koupíte ve vinařství nebo na internetu
1l vody
Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a bílé zelí nakrájíme na jemno, přidáme nakrájenou cibulku, (nedělám kostičky,ale velmi jemné plátečky, jako zelí) a stejně tak nakrájené papriky (ty nemusí být) a promícháme.
Smícháme si všechny suroviny na nálev a zalijeme tím zelí a ostatní ingredience.
Necháme odpočívat do druhého dne.
Druhý den si připravíme vroucí vodou vymyté sklenice, do nich vtlačíme zelí a zalijeme lákem.
Pořádně zavíčkujeme.
Takto by nám zelí mělo vydržet i rok, v tmavém a chladném prostoru, například ve sklepě. Zhruba po 14 dnech dostane zelí ještě lepší chuť, protože se uleží.
Můžete přidat i jiné ingredience, například okurky, nebo chilli papričky pro ostřejší chuť.