Zelný salát s mrkví bez zavařování, vydrží rok, ideální jako příloha recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 0 minut
Bláha Tomáš, 15. 02. 2019

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Nálev:

    • 400-500 ml octu 10%
    • 300-400 g cukr krystal
    • 150 g soli
    • 5 lžiček kyseliny citrónové
    • 4 lžičky Börkey (hydrogensiřičitan draselný) – koupíte ve vinařství nebo na internetu
    • 1l vody
    1. Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a bílé zelí nakrájíme na jemno, přidáme nakrájenou cibulku, (nedělám kostičky,ale velmi jemné plátečky, jako zelí) a stejně tak nakrájené papriky (ty nemusí být) a promícháme.
    2. Smícháme si všechny suroviny na nálev a zalijeme tím zelí a ostatní ingredience.
    3. Necháme odpočívat do druhého dne. 
    4. Druhý den si připravíme vroucí vodou vymyté sklenice, do nich vtlačíme zelí a zalijeme lákem.
    5. Pořádně zavíčkujeme.
    6. Takto by nám zelí mělo vydržet i rok, v tmavém a chladném prostoru, například ve sklepě. Zhruba po 14 dnech dostane zelí ještě lepší chuť, protože se uleží.
    7. Můžete přidat i jiné ingredience, například okurky, nebo chilli papričky pro ostřejší chuť.