Zelný salát s mrkví bez zavařování, vydrží rok, ideální jako příloha recept
- Snadné na přípravu
- 4 porce
- 0 minut
Pro 4 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
Nálev:
- 400-500 ml octu 10%
- 300-400 g cukr krystal
- 150 g soli
- 5 lžiček kyseliny citrónové
- 4 lžičky Börkey (hydrogensiřičitan draselný) – koupíte ve vinařství nebo na internetu
- 1l vody
- Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a bílé zelí nakrájíme na jemno, přidáme nakrájenou cibulku, (nedělám kostičky,ale velmi jemné plátečky, jako zelí) a stejně tak nakrájené papriky (ty nemusí být) a promícháme.
- Smícháme si všechny suroviny na nálev a zalijeme tím zelí a ostatní ingredience.
- Necháme odpočívat do druhého dne.
- Druhý den si připravíme vroucí vodou vymyté sklenice, do nich vtlačíme zelí a zalijeme lákem.
- Pořádně zavíčkujeme.
- Takto by nám zelí mělo vydržet i rok, v tmavém a chladném prostoru, například ve sklepě. Zhruba po 14 dnech dostane zelí ještě lepší chuť, protože se uleží.
- Můžete přidat i jiné ingredience, například okurky, nebo chilli papričky pro ostřejší chuť.
Podobné recepty
Další recepty
Rychlé pečené jablečné proužky za 5 minut – zdravý dezert, který zmizí okamžitě
chuťovky
15 minut

Domácí jahodový pudink ve skleničce – osvěžující a krémový dezert z čerstvého ovoce
chuťovky
20 minut

Domácí šátečky s tvarohem, mákem a jahodovou marmeládou – jeden recept, tři chutě
chuťovky
60 minut