Zdravá zeleninová polévka – výživný recept plný vitamínů

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 40 minut
Jan, 23. 05. 2025

Tato zdravá zeleninová polévka je ideální pro rychlou, lehkou večeři i přípravu do jídlonosiče na celý týden. Kombinace pestré zeleniny, bylinek a špenátu vytváří lahodný pokrm s nízkým obsahem kalorií a vysokým podílem živin.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Základ polévky Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte 3–5 minut, dokud cibule nezprůsvitní.
  • Dušení kořenové zeleniny Vmíchejte mrkev a celer, krátce orestujte další 3–5 minut, až zelenina mírně změkne.
  • Přidání zbývající zeleniny Přidejte papriku, cuketu a fazolky a restujte 2–3 minuty.
  • Vaření s vývarem a rajčaty Zalijte zeleninovým vývarem a konzervovanými rajčaty se šťávou. Dochuťte tymiánem, bazalkou, solí a pepřem. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 15–20 minut vařit, až je veškerá zelenina měkká.
  • Dochucení listovou zeleninou Vmíchejte čerstvý špenát nebo kapustu a povařte 2–3 minuty, dokud listy nezvadnou. Pokud chcete, přidejte na závěr šťávu z citronu.
  • Servírování Polévku rozdělte do misek a podávejte horkou. Skvěle se hodí ke křupavému celozrnnému chlebu nebo lehkému salátu.

Doba přípravy a počet porcí

  • Příprava: 15 minut

  • Vaření: 25 minut

  • Celková doba: 40 minut

  • Počet porcí: 6

  • Nutriční hodnota: cca 120 kcal na porci (1 šálek)

Závěr

Tato zeleninová polévka je špičkovou volbou pro všechny, kdo hledají rychlý, sytý a zdravý pokrm. Díky pestré směsi zeleniny a bylinek dodá tělu vitamíny, minerály i vlákninu. Snadno ji přizpůsobíte oblíbeným ingrediencím či obohatíte o luštěniny pro vyšší obsah bílkovin. Uložte zbylou porci do lednice na až týden, nebo ji zmrazte pro rychlé zahřátí později.