Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vyndáme (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru.
Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a pokrájíme vše nadrobno.
Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu.
Na cibuli a masti si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.
Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem.
Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.
Na sádle si podusíme na kostky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně cukrem.
K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.
Celou směs přimícháme k vývaru.
Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální.
Při boršč je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků. Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili.