Vvynikající tradiční ukrajinský Boršč plný vitamínů od ukrajinské babičky recept

Ingredience

  • 250 gramů hovězího masa
  • 250 gramů vepřového masa (nejlépe je rameno)
  • 250 gramů uzeného masa (případně hovězí kost – 100 gramů)
  • 250 gramů hlávkového zelí
  • 150 gramů červené řepy
  • 200 gramů kořenové zeleniny (petržel
  • mrkev)
  • 100 gramů brambor
  • 50 gramů rajčatového protlaku
  • vepřové sádlo
  • pár stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 zakysaná pochoutková smetana
  • sůl
  • pepř
  • bobkové listy
  • ocet
  • 2 litry vody
4x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vyndáme (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru. 
  2. Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a pokrájíme vše nadrobno.
  3. Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu.
  4. Na cibuli a masti si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.
  5. Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem.
  6. Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.
  7. Na sádle si podusíme na kostky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně cukrem.
  8. K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.
  9. Celou směs přimícháme k vývaru.
  10. Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální.
  11. Při boršč je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků. Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili.

data-matched-content-rows-num="1" data-matched-content-columns-num="3" data-matched-content-ui-type="image_stacked" data-ad-format="autorelaxed"