Vepřová plec na kmíně s kolínky – rychlá domácí klasika recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 110 minut
Jan, 30. 05. 2025

Jestli hledáte gurmánský zážitek bez složité přípravy, tahle vepřová plec na kmíně s kolínky je trefa do černého. I z lehce zmrzlého masa a pár základních surovin vykouzlíte šťavnaté kousky, voňavou omáčku a plné bříška spokojených strávníků.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Základ na cibulce Na velké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.
  • Přidání masa K cibuli přidejte kousky mírně zmražené plece, osolte, opepřete a zasypte kmínem. Maso zprudka orestujte ze všech stran, aby se zatáhlo.
  • Důkladné dopečení Obsah pánve přesuňte do pekáče (nebo ponechte v pánvi vhodné i do trouby), podlijte trochou vody, přikryjte a pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 90 min, dokud maso nebude měkké téměř rozpadavé.
  • Vaření kolínek Asi 15 min před koncem pečení masa dejte vařit osolenou vodu a uvařte kolínka podle návodu na obalu. Slijte a ponechte trochu vody z vaření stranou (cca 100 ml).
  • Zahuštění omáčky Jakmile je maso měkké, maso vyjměte a udržujte v teple. Do omáčky vmíchejte hladkou mouku rozmíchanou ve vodě z kolínek a krátce provařte, až omáčka zhoustne.
  • Servírování Na talíře rozdělte kolínka a zakápněte je omáčkou s kousky masa. Ihned podávejte.

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin: 5 min

  • Restování a pečení masa: 90 min

  • Vaření kolínek a dokončení omáčky: 15 min

  • Celkem: cca 1 h 50 min

Počet porcí

4 porce

Závěr

Vepřová plec na kmíně s kolínky je ideální recept pro dny, kdy potřebujete rychle přeměnit dostupné suroviny v chutné a vydatné jídlo. Díky jednoduché přípravě a domácí chuti se stane stálicí vašeho jídelníčku.