Venušin broskvový dort: letní dezert, který si zamilujete na první sousto recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 16. 06. 2025

Hledáte svěží, ovocný a přitom krémový dezert, který ohromí nejen chuťově, ale i vizuálně? Vyzkoušejte Venušin broskvový dort – hit letošního léta. Spojuje nadýchaný piškot, jemný tvarohový krém, sladké broskve, želé a sušenky do jedinečné kombinace, která se doslova rozplývá v ústech. Perfektní pro rodinné oslavy i letní posezení.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na piškotové těsto:

Na ovocnou a krémovou vrstvu:

Postup přípravy

  • Piškotové těsto: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh se špetkou soli. Postupně zašlehávejte cukr, poté žloutky a nakonec tenkým proudem olej. Do pěny vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hotové těsto nalijte na plech (36 × 24 cm) vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Nechte vychladnout a poté piškot podélně rozkrojte na dvě poloviny.
  • Broskvová pěna: Ve 500 ml horké vody rozpusťte 3 broskvová želé a nechte zchladnout. Mezitím broskve i se sirupem rozmixujte a ohřejte v hrnci. Přidejte poslední sáček broskvového želé a míchejte, dokud se nerozpustí. Horkou broskvovou pěnu rozetřete na jednu polovinu piškotu. Na ni naskládejte vrstvu sušenek a nechte chladnout, dokud pěna neztuhne.
  • Tvarohová vrstva: Do mísy dejte tvaroh a za stálého míchání přilévejte vychladlé želé (z předchozího kroku). Když směs začne tuhnout, rozetřete ji na sušenky. Přiklopte druhou polovinu piškotu, lehce přitlačte a uložte do chladničky.
  • Vrchní džemová poleva: Broskvový džem přiveďte k varu a po odstavení vmíchejte želatinu. Ještě horkou směsí potřete vršek dortu. Nechte chladit ideálně přes noc.

Čas přípravy a počet porcí

  • Doba přípravy: 45 minut

  • Doba pečení: 30 minut

  • Doba tuhnutí: min. 6 hodin (nejlépe přes noc)

  • Celkový čas: cca 7 hodin

  • Počet porcí: 16–20 kousků

Závěr receptu

Venušin broskvový dort je svěží, nadýchaný a krémový moučník, který zaujme jak chutí, tak vzhledem. Je ideální na léto, protože neobsahuje těžké krémy, a broskvové vrstvy mu dodávají lehkost i šťavnatost. S každým soustem vyniká harmonie mezi piškotem, tvarohem, ovocem a želé. Pokud chcete připravit originální a zároveň jednoduchý dezert, právě jste ho našli.