Solená zelenina do vývarů, polévek a omáček, za 30 minut máte zásoby na celý rok, bujóny a dochucovadla nepotřebujete recept

Ingredience

  • 300 g mořské soli (jemně mleté)
  • 500 g celeru
  • 500 g mrkve
  • 250 g petržele
  • 250 g čerstvého libečku nebo listů celeru
  • 50-100 g petrželky
4x
0 Kcal
00:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Kořenovou zeleninu očistíme a pokud si chcete ulehčit práci, dejte ji do kuchyňského robota, který ji naseká nadrobno.
  2. Jinak je třeba zeleninu nakrájet skutečně nadrobno a bude to samozřejmě trvat déle.
  3. Listy libečku a petržele nakrájíme nadrobno ručně a spolu se solí přimícháme k zelenině.
  4. Teď už jen stačí naplnit do přirpavených čistých sklenic na zavařování.
  5. Stačí použít menší skleničky například ty od přesnídávky a zeleninu do nich pořádně natlačit.
  6. Uzavřeme a skladujeme v komoře – ideální je chladnější a tmavší místo.
  7. Směs je velmi slaná a proto přidávejte do polévek, omáček nebo pod maso velmi střídmě – do vývaru stačí 1-2 lžičky.
  8. Směs výborně ochutí a krásně voní, pokud máte domácí zeleninu, je to skvělý způsob, jak ji uchovat do oblíbených domácích pochoutek.
  9. Já tuto směs přidávám například i do svíčkové.
  10. Směs vydrží díky soli, která je zároveň i skvělým konzervantem.