Škvarkové pagáče recept

Ingredience

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Palmarínu
  • 1 žloutek
  • 400 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 5 lžiček soli
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 450 g škvarků – mletých
  • 3 lžíce sádla
  • vejce
6x
0 Kcal
01:00
Střední

Postup přípravy

  1. Na pracovní desku nebo do misky nasypeme mouku. Uprostřed uděláme důlek do níž nasypeme cukr, rozmělní droždí a zalijeme teplým mlékem.
  2. Když vyjde kvásek, vmícháme do mouky a přidáme i 1 lžíci sádla, změklé máslo, celé vejce, sůl, zbylé mléko. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce.
  3. Těsto poprášíme moukou a přendáme do misky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
  4. Mleté škvarky smícháme se zbylou mastí – pokud jsou málo slané, tak dochutíme solí.
  5. Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní desku a rozválíme na tenký plát a potřeme 1/3 škvarkové směsi.
  6. Následně těsto přendáme – spodní a vrchní okraj směrem do středu a pravý a levý okraj směrem do středu. Obrátíme a necháme 10 minut odpočívat. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme.
  7. Poté, jak necháme těsto naposled odpočívat, rozválíme ho na tloušťku přibližně 1 – 1,5 cm a z těsta vykrajujeme jednotlivé pagáčky – můžeme použít pohár nebo vykrajovátko. Na vrch pagáčiky můžeme otisknout mřížku na protlačování brambor, abychom získali pěkný mřížový vzor.
  8. Pagáčiky přendáme na plech vyložený papírem na pečení a dokud se trouba rozehřeje, necháme je na plechu ještě podkynout (15-20 minut). Pečeme při teplotě 200 stupňů, dokud pagáčiky nejsou na povrchu zlatistohnedé.
  9. Necháme chvilku vychladnout a podáváme ještě teplé.