Segedínský guláš z vepřové plece: Poctivá klasika s kysaným zelím recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 105 minut
Jan, 03. 09. 2025

Segedínský guláš patří mezi nejoblíbenější jídla „z jednoho hrnce“. Vychází z vepřové plece, sladké mleté papriky a poctivé dávky kysaného zelí, které dodá příjemnou kyselost a šťavnatost. Krémová smetana na závěr zjemní chuť a vytvoří sametovou omáčku, která skvěle ladí s houskovým knedlíkem i čerstvým chlebem.

Pro 6 porcí

Ingredience

Maso a základ:

Zelí a dochucení:

Zjemnění a zahuštění:

Postup přípravy

  • Základ guláše. V širokém hrnci rozehřejte sádlo/olej, přidejte cibuli a restujte do sklovita. Hrnec stáhněte z plotny, vmíchejte mletou papriku, krátce promíchejte, aby nezhořkla, a hned vraťte na mírný oheň.
  • Zatáhnutí masa. Přidejte kostky vepřového, pepř, drcený kmín a bobkové listy. Restujte 6–8 minut, až se maso zatáhne. Podlijte hrnkem horké vody/vývaru, přiklopte a duste na mírném varu asi 25 minut. Dle potřeby průběžně podlévejte, aby se základ nepřipálil.
  • Zelí do guláše. K masu přidejte vymačkané kysané zelí (případně i 2–3 lžíce láku podle chuti), promíchejte a opět podlijte tak, aby bylo vše lehce ponořené. Duste dalších 25–30 minut, až zelí změkne a maso je téměř hotové.
  • Česnek a dovaření. Vmíchejte prolisovaný česnek, provařte 5–10 minut. Ochuťte solí – množství upravte podle slanosti zelí a použitého láku.
  • Zjemnění smetanou. Do hrnku smetany rozmíchejte volitelně lžíci mouky (bez hrudek). Vlijte do guláše, promíchejte a na velmi mírném ohni 5–8 minut provařte do zjemnění a zlehka zhoustnutí. Konzistenci dolaďte smetanou či vodou. Podle chuti případně přidejte ještě špetku papriky nebo láku ze zelí.

Celková doba přípravy: 1 hodina 45 minut (20 minut příprava + 85 minut dušení a dokončení)

Počet porcí: 6

Podávání

Segedínský guláš podávejte horký s houskovým knedlíkem, bramborovým knedlíkem nebo s čerstvým kváskovým chlebem. Druhý den chutná ještě lépe, když se všechny chutě prolnou. Navrch můžete přidat lžičku zakysané smetany a snítku petržele.

Tipy Pro Jistý Úspěch

  • Máte velmi kyselé zelí? Krátce ho propláchněte vodou, část láku si ale nechte na finální dochucení.

  • Pokud je omáčka příliš řídká, pomůže zahuštění smetanou s moukou nebo delší pomalé provaření bez poklice.

  • Sladkost a barvu posílí lžička rajského protlaku přidaná k cibuli těsně před masem.

Závěr

Poctivý segedínský guláš z vepřové plece je sázka na jistotu, když chcete vydatné jídlo s plnou chutí. Kysané zelí dodá šmrnc, smetana jemnost a správný postup zajistí sametovou omáčku bez hrudek. Recept se hodí na rodinný oběd i k přátelskému posezení – a vždycky potěší.