Pečené cuketové kuličky s rýží a česnekovým dipem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 55 minut
Jan, 11. 09. 2025

Lehké, šťavnaté a křupavé na povrchu. Cuketové kuličky pečené v troubě jsou ideální večeře, kterou doplní nadýchaná rýže a svěží česnekovo-koprový dip. Recept je jednoduchý a skvěle využije úrodu cuket.

Pro 4 porce

Ingredience

Cuketové kuličky:

Rýže:

Česnekový dip:

Postup přípravy

  • Příprava cuket Cukety nahrubo nastrouhejte, lehce posolte a nechte 10 minut pustit šťávu. Poté je důkladně vymačkejte v utěrce nebo přes gázu.
  • Směs na kuličky V míse promíchejte vymačkanou cuketu, ricottu, strouhanku, parmazán, vejce a bylinky. Osolte, případně lehce opepřete. Konzistence má být tvárná; je-li řídká, přidejte trochu strouhanky.
  • Tvarování a pečení Z hmoty tvořte menší kuličky (o průměru cca 3–4 cm) a klaďte je na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25–30 minut, do zezlátnutí a zpevnění. V polovině pečení plech otočte.
  • Rýže Rýži propláchněte ve studené vodě, až teče čirá. Na pánvi zahřejte olej, orestujte cibuli dosklovita, přidejte mrkev a 3–5 minut restujte. Vmíchejte rýži, zalijte vodou, osolte a okořeňte. Přikryjte a na mírném ohni vařte 18–20 minut (neodkrývejte). Poté odstavte a nechte 5 minut dojít, načechrejte vidličkou.
  • Dip Smíchejte jogurt s majonézou, česnekem, koprem a špetkou soli. Nechte krátce vychladit.
  • Servírování Načechranou rýži rozdělte na talíře, přidejte horké cuketové kuličky a podávejte s česnekovým dipem. Posypte čerstvým koprem.

Celková doba přípravy 55–60 minut

Počet porcí 4

Poznámka 1 hrnek = 250 ml

Tipy pro jistý výsledek

  • Důkladné vymačkání cuket je klíč k pevné konzistenci bez nutnosti přidávat nadbytek strouhanky.

  • Pro extra křupavý povrch kuličky zlehka postříkněte olejem nebo potřete štětcem.

  • Ricottu lze nahradit tučným měkkým tvarohem; chuť bude o něco sýrovější, struktura pevnější.

  • Kuličky jsou skvělé i studené do krabičky a výborně se hodí k rajčatové salse.

Závěr

Pečené cuketové kuličky jsou lehké, chutné a hotové bez zbytečného smažení. Ricotta udrží šťavnatost, parmazán dodá umami a bylinky svěžest. S jednoduchou kořeněnou rýží a rychlým koprovo-česnekovým dipem máte na stole vyvážené jídlo, po kterém se jen zapráší.