Okurkový salát do sklenic bez vaření nálevu, který vydrží celý rok recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 0 minut
Bláha Tomáš, 15. 02. 2019

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Volitelné:

    • kopr
    1. Okurkový salát si můžete připravit ze tří, ale i z třiceti okurek – je to jen na vás. Já ho dělám asi z 5 kg okurek.
    2. Okurky omyjeme, odřízneme konce a můžeme oloupat, případně nechat slupku – jak jste zvyklí dělat běžně salát – já je vždy ještě oloupu.
    3. Okurky nastrouháme na hrubém struhadle (na kolečka nebo jako brambory – na drobnější kousky).
    4. Do sklenic navrstvíme okurky tak, aby byly asi 0,5-1 cm pod okrajem sklenice.
    5. Do sklenice o objemu 700 ml nasypeme 2 lžičky cukru, 1 lžíci octa, 1 lžičku soli – já dávám i špetku černého mletého pepře, případně i kopr.
    6. Poté dolijeme studenou vodou a pohár pevně zavřeme.
    7. Sterilizujeme při teplotě 80 stupňů asi 20-30 minut.
    8. Obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v komoře – tedy chladném temném místě.