Okurkový salát do sklenic bez vaření nálevu, který vydrží celý rok recept
- Snadné na přípravu
- 1 porce
- 0 minut
Pro 1 porce
Ingredience
Postup přípravy
-
Volitelné:
- kopr
- Okurkový salát si můžete připravit ze tří, ale i z třiceti okurek – je to jen na vás. Já ho dělám asi z 5 kg okurek.
- Okurky omyjeme, odřízneme konce a můžeme oloupat, případně nechat slupku – jak jste zvyklí dělat běžně salát – já je vždy ještě oloupu.
- Okurky nastrouháme na hrubém struhadle (na kolečka nebo jako brambory – na drobnější kousky).
- Do sklenic navrstvíme okurky tak, aby byly asi 0,5-1 cm pod okrajem sklenice.
- Do sklenice o objemu 700 ml nasypeme 2 lžičky cukru, 1 lžíci octa, 1 lžičku soli – já dávám i špetku černého mletého pepře, případně i kopr.
- Poté dolijeme studenou vodou a pohár pevně zavřeme.
- Sterilizujeme při teplotě 80 stupňů asi 20-30 minut.
- Obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v komoře – tedy chladném temném místě.