Nejlepší šlehačkové těsto na ty nejlepší moravské koláče: Vláčné a měkoučké jako pavučinka! recept
- Snadné na přípravu
- 40 porcí
- 80 minut
Tento recept pochází přímo z Moravy a garantuje fantasticky vláčné a měkoučké moravské koláče, které jsou ideální na sobotní pečení. Vláčné těsto se šlehačkou dodá koláčům lehkost, kterou ocení celá rodina.
Pro 40 porcí
Ingredience
Kvásek:
Těsto:
Náplň:
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Smíchejte droždí, cukr a vlažné mléko. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Příprava těsta: V míse vymíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Do druhé mísy nasypte mouku, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru a kvásek. K tomu přidejte máslovou směs.
- Šlehačka do těsta: Ušlehejte smetanu do tuha a postupně ji vmíchejte do těsta. Těsto hněťte alespoň 5 minut, poté ho přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
- Tvarování koláčů: Vykynuté těsto rozválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Nakrájejte ho na čtverce, do středu každého čtverce dejte lžičku náplně a vytvarujte kuličky. Položte je na plech spojem dolů.
- Dokončení: Do středu každé kuličky udělejte důlek a potřete je rozšlehaným vejcem. Do důlku přidejte vybranou náplň a nechte ještě 15 minut odpočinout. Poté pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Podobné recepty
Další receptyBožské domácí koblihy, které jsou jednoduché a lepší než kupované
Buchtičky a buchty
75 minut