Nejlepší šlehačkové těsto na ty nejlepší moravské koláče: Vláčné a měkoučké jako pavučinka! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 40 porcí
  • 80 minut
Tomáš, 24. 10. 2024

Tento recept pochází přímo z Moravy a garantuje fantasticky vláčné a měkoučké moravské koláče, které jsou ideální na sobotní pečení. Vláčné těsto se šlehačkou dodá koláčům lehkost, kterou ocení celá rodina.

Pro 40 porcí

Ingredience

Kvásek:

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Smíchejte droždí, cukr a vlažné mléko. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  • Příprava těsta: V míse vymíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Do druhé mísy nasypte mouku, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru a kvásek. K tomu přidejte máslovou směs.
  • Šlehačka do těsta: Ušlehejte smetanu do tuha a postupně ji vmíchejte do těsta. Těsto hněťte alespoň 5 minut, poté ho přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
  • Tvarování koláčů: Vykynuté těsto rozválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Nakrájejte ho na čtverce, do středu každého čtverce dejte lžičku náplně a vytvarujte kuličky. Položte je na plech spojem dolů.
  • Dokončení: Do středu každé kuličky udělejte důlek a potřete je rozšlehaným vejcem. Do důlku přidejte vybranou náplň a nechte ještě 15 minut odpočinout. Poté pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

Tyto moravské koláče jsou ideální pro každou příležitost a jejich vláčnost vás naprosto uchvátí. Přejeme vám dobrou chuť!