Nejlepší slané pagáčiky ze syrokrému: U nás jdou na odbyt takovou rychlostí, že nestíhám péct! recept
- Sředně těžká přípava
- 12 porcí
- 70 minut
Pagáčiky ze syrokrému jsou tradičním pečivem, které u nás nesmí chybět na žádné oslavě. Jsou jemné, vláčné a velmi chutné. Tento recept je univerzální – těsto můžete použít i na rohlíčky nebo jiné slané chuťovky.
Pro 12 porcí
Ingredience
Dále na dokončení:
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Ohřejte 0,5 dcl mléka a přidejte droždí a trošku cukru. Nechte stát, dokud kvásek nevzejde.
- Příprava těsta: Na pracovní desku nasypte mouku, přidejte žloutek, sůl, syrokrém, máslo a zakysanou smetanu. Do směsi zapracujte vzešlý kvásek a vypracujte těsto. Těsto bude lepivé, což je v pořádku – díky tomu budou pagáčiky vláčné.
- Odpočinek těsta: Těsto zabalte do fólie a vložte na chvíli do lednice, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
- Tvarování pagáčiků: Po vychlazení těsto vyválejte na tloušťku asi 1 cm a vykrajujte malé kolečka. Můžete je ozdobit mřížkovým vzorem pomocí vidličky.
- Pečení: Pagáčiky přendejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je vejcem nebo žloutkem a posypte sezamem, mákem nebo jinými semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Servírování: Po upečení nechte pagáčiky vychladnout a podávejte.