Nejlepší slané pagáčiky ze syrokrému: U nás jdou na odbyt takovou rychlostí, že nestíhám péct! recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 12 porcí
  • 70 minut
Tomáš, 26. 09. 2024

Pagáčiky ze syrokrému jsou tradičním pečivem, které u nás nesmí chybět na žádné oslavě. Jsou jemné, vláčné a velmi chutné. Tento recept je univerzální – těsto můžete použít i na rohlíčky nebo jiné slané chuťovky.

Pro 12 porcí

Ingredience

Dále na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Ohřejte 0,5 dcl mléka a přidejte droždí a trošku cukru. Nechte stát, dokud kvásek nevzejde.
  • Příprava těsta: Na pracovní desku nasypte mouku, přidejte žloutek, sůl, syrokrém, máslo a zakysanou smetanu. Do směsi zapracujte vzešlý kvásek a vypracujte těsto. Těsto bude lepivé, což je v pořádku – díky tomu budou pagáčiky vláčné.
  • Odpočinek těsta: Těsto zabalte do fólie a vložte na chvíli do lednice, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
  • Tvarování pagáčiků: Po vychlazení těsto vyválejte na tloušťku asi 1 cm a vykrajujte malé kolečka. Můžete je ozdobit mřížkovým vzorem pomocí vidličky.
  • Pečení: Pagáčiky přendejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je vejcem nebo žloutkem a posypte sezamem, mákem nebo jinými semínky. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé.
  • Servírování: Po upečení nechte pagáčiky vychladnout a podávejte.

Tyto pagáčiky jsou skvělým doplňkem na oslavy nebo rodinné posezení. Díky sýrokrému a zakysané smetaně jsou nádherně jemné a plné chuti.